Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Prosze o porade. Otóż 2 tygodnie temu nabijałem klimatyzacje. Praktycznie była nie używana. Dzisiaj po pracy jakies 20 min, na światłach zgasł mi silnik ( wydaje mi sie ze to od klimy) no i juz nie działa. Co sie mogło stac ? pasek jest cały, dioda na panelu klimatonika sie włącza. Pytam bo do serwisu gdzie to robilem mam 300km, i nie wiem co robic.

P.S. przy nabijaniu nic nie mowil gosc o uzupelnianu oleju w sprezarce, a przeciez powinno sie chyba uzupełniać go ?

Opublikowano
malo prawdopodobne ze zgasl silnik od klimy ale tez tak moglo byc a ze nie dziala zaczol bym od tego czy nadal jest nabita jaks nieszczelnsc przewodow a to zdaza sie czesto i i kasa ktora poszla na nabicie ulotnila sie w powietrzu i od tego bym zaczol ja mam klime pusta juz jakis okres z powodu nieszczelnosci a dioda pomimo tego tez mi sie zaswieca Pozdrawiam
Opublikowano

Jeżeli chodzi o szczelność to jest chyba jakas gwarancja, koles przy nabiciu gwarantoał mi ze układ jest szczelny i nic nie ma prawa sie dziac. Mnie to zdziwilło o ta ocena szelności wg. niego była ze skoro działa i tyma cisnieie to jest szczelny. Nie wiem czy to nie powinno sie do jakiegos układu podłaćzyc? i tak sprawdzic ?

A powiedzcie spreżarka ? moze sie zatrzeć np jak chodzi bez oleju ?

Opublikowano
zatrze sie jak kazde inne urzadzenie potrzebujace smarowania przy nabijaniu czynnika chłodzacego wpuszcza sie tez olej ktory smaruje sprezarke cos kiepski ten twój mechanik od klimy
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
oczywiscie ze moze sie zatrzec a jak gostek sprawdzil szczelnosc na oko jest zajebisty w klimie jak sienie myle jest ponad 20 atmosfer cisnienie i przy malej nieszczelnosci nie wybada tego uklad jest wtedy napelniany specjalnym roztworem na ktorym jezdzi sie pare dni wraca na serwis sprawdzaja cisnienie czy nie spadlo jezeli spadlo to dzieki temu odczynikowi widac gdzie jest nieszczelnosc no robi sie tam biale czy jakos tak przynajmniej na 2 servisach przy mojej klimie tak to mi tlumaczyli i jak masz mala nieszczelosc mozesz miec tak ze przy 20 atmosferach pita pomalu a przy powiedzmy 12 juz nie bedzie uciekac z powodu malego cisnienia co do gwaracji nato raczej zaden servis ci nie da !! umnie mechanik sprzezarke recznie jakos sprawdzic czy tloczy Pozdrawiam
Opublikowano
po za tym porzadny servis przy nabijanu w cenie ma olej odgrzybiane osuszanie przynalniej tak jest na warsztatach gdzie ja bylem i wszystko kosztowalo od 150 do 200zl w zaleznosci od ilosci odczynika ile wchodzi
Opublikowano
Jak mi uciekł czynnik to gość wyjał taki sprytny czujnik który reaguje na czynnik z klimy. Wiem że robi się jeszcze tak że do układu wprowadza się gaz który świeci pod ultrafioletem, i jak układ jest nieszczelny to widać ską ucieka. A więc mój gościu od klimy posprawdzał wszystkie łączenia, zaworki, chłodnicę i okazało się że przy uchu chłodnicy jest małe rozczelnienie. Wymieniłem Chłodnicę i śmiagam już rok :)
Opublikowano

Ja jak robiłem klimę, to zostawiłem samochód na prawie dwa dni (bo mi się nie chciało wracać) - no i wyszło kilka nieszczelności - a niektóre dopiero po kilku godzinach.

A przy sprawdzaniu szczelności sprężonym azotem faktycznie jest gwarancja, że przez miesiąc, a może nawet kilka (jak u mnie) będzie klima działać.

A jak się wypompuje gaz, a nie nabije później z olejem, to się zatrze sprężarka i faktycznie może zgasnąć silnik. Jeśli tak się stało, to jest to ewidentny błąd serwisu.

Opublikowano
Dobra czli nic mi nie zostaje jak tylko jechac do tego goscia :cry: Pytałem sie go i mowił ze dodał taki czynnik fosforyzującu, ale nie kazał mi nic przyjeżdzać. Gość twierdził ze daje gwarancje na 1 rok na działanie klimy, wiec mu nie daruje :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
dlamnie to dziwne mozna dac 1rok na sprezarke skraplacz ale na odczynik i szczelnosc przeciez nieszczelnosc mozesz w kazdej chwili lapnac a co dopieru w przeciagu roku ale to moja hipoteza proponuje allegro i bedziesz zaraz wiedzial po ile chodza sprezarki
Opublikowano
A zakładając najgorsze czyli zatarcie sprężarki to jak da sie to ocenic ?

O ile dobrze pamiętam, to w środku rolki sprężarki (czyli tego po czym lata pasek) jest sprzęgło - jak ono zaskakuje, to kręci się całość - można spróbować poruszać tym środkiem (czyli tym co jest wewnątrz tej rolki) - jak się nie będzie dało to znaczy że zatarte. Nie wiem, czy to dobrze opisałem :lol:

Opublikowano

Jak musisz napelnic klime to znaczy ze nie trzyma szczelnosci,i zamin ja napelnisz nalezy sprawdzic caly uklad klimy-napelnia sie specjalnym ,swiecacym na ultrafiolet czynnikiem,dopelnia gazem,i wlancza uklad.Po niecalej godzinie mozna stwierdzic czy wszystko jest ok,a dla pewnosci po 24 h dokonuje sie ogledzin na szczelnosc-swieci sie lampa ultrafiolet i szuka nieszczelnosci oraz sprawdza cisnienie w ukladzie.

Po takim zabiegu raczej powinno wszystko juz funkcionowac chyba ze masz nieszczelnosc pod kokpitem co trudno odrazu zlokalizowac.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
No koles twierdzi ze dodał razm do gazu tego czynnika swiecacego na ultrafilet. Ale czy gdyby była nieszczelna to nie uceikl by gaz podczas tych 2ch tygodni gdy nie była uzywana klima. ?
Opublikowano
na twoim miejscu poszukal bym servisu blizej klimatyzacji bo jazda 300km nie jest tania a teraz co 4 servis samochodowy zalmuje sie klima nawet firmy ktore zajmuja sie klimami do budynkow np LG a moze sie okazac ze naprawa w nastepnym servisie moze wyjsc taniej nic jazda tych 300km przedewszystkim niech sprawdza cisnienie a to zrobia w pare minut na miejsc i powiedza ci co jest grane co moze byc i jaka bedzie szacunkowa naprawa a co do sprezarki zanim ayto oddasz na warsztat szpisz sobie wszystko co na niej jest by porownac gdy mechanik powie ze cza bylo ja wymienic i skasuje cie sporo a okaze sie ze to ta sama naprawil ja lub blo cos innego ale najpierw cza sprawdzic cisnienie jak bedzie slabe albo wogule go nie bedzie to wiesz co jest grane a zlokalizowanie nieszczelnosci nie zawsze jest proste a szczegulnie jak jest pod deska rozdzielcza i nikt tego nie zrobi ci na miejscu Pozdrawiam
Opublikowano
No koles twierdzi ze dodał razm do gazu tego czynnika swiecacego na ultrafilet. Ale czy gdyby była nieszczelna to nie uceikl by gaz podczas tych 2ch tygodni gdy nie była uzywana klima. ?

oczywiscie ze by uciek ten dodatek to nieuszczelniacz lacz dodatek do lokalizacji nieszczelosci 2 tygodnie wystarczajacy czas na wyparowanie :) uzywasz czy nie cisnienie jest caly czas w wezach tylko niejest tloczone

Opublikowano
No to powiem wam ze dzisiaj pierwszy raz była włączona klima przez dluższy czas i chodziła z 30 min. i dopiero potem padła
Opublikowano
hmm to juz teraz nie wiem albo nie chodzi wogule albo sie wlacza chodzi ale tylko przez jakis czas potem odpocznie i znow chodzi i jeszcze jedno czules wyraznie dzialnie klimy czy tylko wizualnie wyglada jak by sie wlaczyla ale nie chlodzi
Opublikowano
Nie czułem wyraźnie jak chodziła. Raz mi potem zgasł silnik na światłach na postoju. Dziwne myśle. i pochodziła z 20 min, potem zgasł 2gi raz i juz teaz wyraznie nie chłodzi.
Opublikowano
w tym przypadku ja postawil bym na sprezarke tak jak by ja bloklo przydusilo silnik i zgasl i 2 raz to samo tylko sprezarka juz zdechla ale to jest zgadywanie jak na 80% postach tu jezeli sie nie zajrzy sprawdzi dojdzie co to jest ot sa tylko domysly powodow moze byc duzo i nie zadko takie co w zyciu bysmy sie nie spodziewali :)) najpewniejsz odpowiedz da ci mechanik wraz z faktura :P :P
Opublikowano
:duh: Obstawiając sprężarke. To szukać używanej po regeneracji z allegro np , czy lepiej swoją zregenerowac ?
Opublikowano
sprezarki masz uzywane od 250zl stan oczywiscie pod znaiem ??? a gwaracji tez napewno brak wiec jezeli regeneracja nie bedzie duzo droasza dal bym do regeneracji bo wtedy dostajesz gwaracje na sprezarke przynajmniej rok tanio kupic dwa razy kupic to jest moje motto :)
Opublikowano
no wiec tak byłem sprawdzic cisnienie o okazuje sie ze nic nie ma :duh: 200 zl poszlo z dymem. Jest dziura na złączce rury przylegającej do osłony silnika. Mam pytanie do was bo gosc co nabijał mi klime, dodatkowo spawał jedną rurkę ( dokładnie to nie ta rurka ale to jest druga odchodząca od tej spawanej). Moje pytanie brzmi czy może koles nie sprawdził dokładnie szczelności ? Przecież nie zrobiła sie nowa dziura w ciagu 2 tygodni. Nie wiem czy domagać sie od kolesia reklamacji? co sadzicie ?
Opublikowano

możesz powalczyć z reklamacją to może następne napełnienie zrobi ci taniej a co do rurek od klimy jeżeli masz dziurę to albo znajdź taki sam wąż gdzieś na allegro albo poszukaj firmy która robi węże wysokiego ciśnienia bo chałupnicze spawanie przy 20 atmosferach w systemie może nie dać oczekiwanych efektów

pozdrawiam

ps. ja ostatnio wymieniałem sprężarkę klimy w moim e46 nowa 2500zł na allegro znajdziesz za 500-600 może być z innego modelu auta (ja mam teraz sprężarkę z 320d) byle zaczepy na silniku pasowały może się tylko pojawić problem z dopasowaniem węży ale wtedy dzwonisz do pana który ci sprzedał sprężarkę i zapewne węże też do niej dostaniesz a dla pewności możesz poszukać w ETK

www.bmw-3city.pl