Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! nie dawno kupiłem moje upragnione bmw 318is w m-pakiecie auto jest z 98roku! i mam klopoty z klimatronikiem ponioeważ raz mi sie włacza (bardzo rzadko) a raz nie dziala wogóle nawet zwykle dmuchawy

Bylem u elektryka mówił ze to tylko wina panela bo tak to prad wszedzie dochodzi!!!!niewiem czy mówi prawde czy chce zarobic!!! pomóżcie!!!!

Opublikowano

Korzystając z okazji to i ja podłączę się pod temat.

Mam u siebie podobny problem a mianowicie. Posiadam klimatronik i od czasu do czasu nie załancza się wentylator od nawiewu. Zwykle dzieje się to tak że jak pojeżdzę z włączoną klimą a następnie zatrzymam się i wyłączę silnik przy następnym rozruchu wentylator się nie załancza. Gdy przejadę kilka kilometrów wentylator włączy się sam i pracuje normalnie. Nie włącza sie albo po jeździe z włączoną klimą albo po myciu samochodu (może to tylko przypadek że to dzieje się właśnie wtedy). Silnik wentylatora jest sprawny bo sprawdzałem. Czy w tym przypadku winą za to też jest ten kondensatorek?

Jak by ktoś zechciał mi pomóc byłbym wdzięczny.

Opublikowano
Korzystając z okazji to i ja podłączę się pod temat.

Mam u siebie podobny problem a mianowicie. Posiadam klimatronik i od czasu do czasu nie załancza się wentylator od nawiewu. Zwykle dzieje się to tak że jak pojeżdzę z włączoną klimą a następnie zatrzymam się i wyłączę silnik przy następnym rozruchu wentylator się nie załancza. Gdy przejadę kilka kilometrów wentylator włączy się sam i pracuje normalnie. Nie włącza sie albo po jeździe z włączoną klimą albo po myciu samochodu (może to tylko przypadek że to dzieje się właśnie wtedy). Silnik wentylatora jest sprawny bo sprawdzałem. Czy w tym przypadku winą za to też jest ten kondensatorek?

Jak by ktoś zechciał mi pomóc byłbym wdzięczny.

A jaką masz wtedy temp silnika? Masz wskazówkę na niebieskim?

Opublikowano
Dzieje się tak jak silnik jest nagrzany (a więc wskazówka stoi pionowo). Jak silnik jest zimny lub się rozgrzewa nic takiego się nie dzieje.
Opublikowano
Dzieje się tak jak silnik jest nagrzany (a więc wskazówka stoi pionowo). Jak silnik jest zimny lub się rozgrzewa nic takiego się nie dzieje.

Może jakiś czujnik nawala lub nie łączy i dlatego jest ten problem.

U mnie w nissanie jest tak, że wentylacja na automacie załącza się dopiero wtedy, gdy wskazówka minie pole niebieskie, czyli jak silnik rozgrzeje się min do 40*C (ale tak ma być). A później działa bez problemu, i sam reguluje przepływ powietrza i temp, więc zakładam że coś z czujnikiem/sensorem badającym temperaturę wewnątrz auta od klimy jest nie tak.

Opublikowano

masz na myśli wtyczkę i piny znajdujące się w klimatroniku? a wychodzące od wentylatora.

dziwne jest zachowanie tego wentylatora bo już raz sprawdzałem czy działa. Zdjąłem pokrywę wentylatora i sprawdzałem czy nie zaśniedziały stylki na silniku wentylatora. Po podłączeniu go pod klemy akumulatora (na krótko) działał. Ale po odłączeniu zasilania z akumulatora nie. Myślałem że jest gdzieś uszkodzony przewód zasilający więc sprawdziłem to tak że podłączyłem oryginalny plus a na minus dałem oryginalny przewód i dodatkowo kabel z klemy akumulatora. Ruszył wtedy i działał przez tydzień bez problemów, a później znowu z przerwami.

Opublikowano
to co w takim razie w tej sytuacji może być problemem? jak ktoś miał taki problem proszę o radę bo zaczyna mnie już trochę denerwować ten wentylator (zwłaszcza jak jest gorąco)