Skocz do zawartości

problem z odszkodowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, wiem ze to moze nie ten dzial ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze, dokladnie chodzi o mojego kumpla,, otoz 3 miechy temu jechalismu jego beemka i na skrzyzowaniu na swiatlach uderzyl w nas typ vw polo, menda uciekl gdzies w blokowiska w osiedle i nie znalezlismu go, otoz zglosilismu caly fakt na policje i do ubezpieczalni, oczywiscie podalismy numery itp,,, typka namierzyla policja i na przesluchaniu powiedzial ze to on pozyczyl jakiemus koledze swoje auto tego dnia, wiec sparwa zaczyna sie od nowa, policja wysyla wezwania do tego jego kolegi a on nic sobie z tego nie robi,,,ubezpieczalnia przyslala mi pismo o odmowie wyplaty odszkodowania z tego wzgledu ze nikt nie zostal ukarany,, wynika to z tego ze nasza policja wali w h,,,, Mam pytanie tego typu czy jest ktos na forum kto sie zna na tych ubezpieczeniach i czy mowlby mi doradzic co moge zrobic?
Opublikowano
Zaraz zaraz, chyba to tak nie działa, przecież Policaje mają instrumenta do tego. A jak się kolega, który prowadził auto wypierze się to i tak powinno iść to z OC auta sprawcy i będzie ukarany domyślnie właściciel auta. Niestety to troszkę potrwa a uchylać się nie może wiecznie od przyjścia, po 2 doręczeniach listem poleconym (z tego co pamiętam) wezwania traktuje się je jako dostarczone i można zaocznie kolegę skazać wyrokiem sądu (policja powinna skierować taki wniosek do sądu grodzkiego). Tak mi się wydaje, procedury do końca nie znam ale napewno jest gdzieś opisana, jutro poszukam w lexie jak to się ma w prawie ubezpieczeniowym oraz KRD i ustawach o postępowaniu przygotowawczym. Jak nic nie będzie to niestety może być tak że będzie twój kolega musiał dochodzić praw na drodze cywilnej.
Opublikowano
  • Autor
wlasnie chodzi oto ze to jest tylko wykroczenie, poza tym jest taka wzmianka o domniemaniu niewinnosci, czyli jak sie komus winy nie udowodni to ta osoba jest niewinna, typek co w nas walnal powiedzial na policji ze on tego dnia pozyczyl samochod swojemu kumplowi, nic nie mowil ze to auto bralo udzial w kolizji drogowej, a jesli chodzi o te wezwania to nie wchodzi w rachube przymusowe doprowadzenie, inaczej by bylo gdyby to bylo przestepstwo w tym przypadku -wypadek drogowy i ucieczka z miejsca wypadku, to by go doprowadzili a tak to moze sie ciaganac sprawa w nieskonczonosc, no i oczywiscie grozi mu za ucieczke z miejsca kolizji sad grocki tylko....
Opublikowano

Sprawa niby prosta a jednak...

Jeśli masz blachy sprawcy i policja już go znalazła to wiadomo że powinieneś dostać odszkodowanie. Okazuje się że jechał jakiś tam jego kolega(w co wątpię). Pewnie był na bani albo nie miał OC. Niech ten z polówki wskarze kolegę który jechał autem. Przecież wiedział komu daje auto(chyba że mu zarąbali). Również myślę że nie będzie mógł się wymigiwać w nieskończoność. A jeśli nic nie poskutkuję zostaje sąd. Wszystko przecież jest na Twoją korzyść.

Powodzonka :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
  • Autor
owszem mam blachy sparwcy ale: sprawa co sie na policji dowiedzialem jest zagmatwana bo: gosc 3 dni przed strzalem kupil to auto, czyli papiery byly na starego wlasciciela, potem 3 tyg po strzale je sprzedal, na policji powiedzial ze dal kumplowi auto tego dnia,,, a na prosbe ubezpieczalni policja wyslala notatke ze oni namierzaja dopiero tego typka gdzie on juz dawno byl po przesluchaniu i ubezpieczalnia na podstawie tego odmowila mi odszkodowania bo nie ma winnego wg nich,,,oczywiscie sprawy tak nie zostawie,,,, wiem jedno ten typek niechcialby mnie spotkac na swojej drodze ani nawet przejsc w promieniu 100metrow ode mnie,,, pamietam go doskonale,,,a to ze na policji sciemnia to wiem,,,
Opublikowano
Sprawa do załatwienia na poziomie TU , pisz odwołanie od ich decyzji, jeśłi dalej nie uda sie, a Policji nie uda sie ustalić pojazdu i kierującego to pozostaje ci Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny , który wypłaca odszkodowania w sytuacji gdy nie można ustalić sprawcy.

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

ja z własnych i rodzinnych doświadczeń polecałbym ci wysłać pismo do takiej instytucji jak "rzecznik ubezpieczonych" ubezpieczalnie boją się ich jak ognia... a jeżeli autko było w miarę nowe tzn szkoda jest wyceniona na sporą sumę to może warto byłoby skonsultować się z prawnikiem są firmy które specjalizują się w odzyskiwaniu ubezpieczeń kasując za to jakiś procent z kwoty którą odzyskują.... no i fajnie by było gdybyś miał świadka całego zajścia :)

ps. jeżeli uważasz że kwota o której mówimy jest tego warta pisząc odwołanie od decyzji firmy ubezpieczeniowej też poproś o konsultacje prawnika a wysyłając samo odwołanie do ubezpieczyciela napisz jednocześnie pismo do rzecznika ubezpieczonych i także wyślij mu kopię odwołania. pamiętaj że polisa OC jest teraz na konkretne auto a nie na osobę. pozdrawiam

www.bmw-3city.pl
Opublikowano
  • Autor

Sprawa do załatwienia na poziomie TU , pisz odwołanie od ich decyzji, jeśłi dalej nie uda sie, a Policji nie uda sie ustalić pojazdu i kierującego to pozostaje ci Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny , który wypłaca odszkodowania w sytuacji gdy nie można ustalić sprawcy.

a wiec ustalony jest wlasciciel pojazdu , ktory byl na przesluchaniu na policji, ale powiedzial on ze auto tego dnia mial pozyczone jakiemus koledze,, i sprawa zaczyna sie od poczatku bo policja wysyla wezwania temu jego kumplowi ale cos go zastac nie moga,,, a jesli chodzi o fundusz gwarancyjny to z tego co wiem to oni wyplacaja odszkodowania gdy nie bylo OC sprawcy a potem scigaja sprawce o ten hajc,,,,

Opublikowano
  • Autor

Jezioro"]ja z własnych i rodzinnych doświadczeń polecałbym ci wysłać pismo do takiej instytucji jak "rzecznik ubezpieczonych" ubezpieczalnie boją się ich jak ognia... a jeżeli autko było w miarę nowe tzn szkoda jest wyceniona na sporą sumę to może warto byłoby skonsultować się z prawnikiem są firmy które specjalizują się w odzyskiwaniu ubezpieczeń kasując za to jakiś procent z kwoty którą odzyskują.... no i fajnie by było gdybyś miał świadka całego zajścia :)

ps. jeżeli uważasz że kwota o której mówimy jest tego warta pisząc odwołanie od decyzji firmy ubezpieczeniowej też poproś o konsultacje prawnika a wysyłając samo odwołanie do ubezpieczyciela napisz jednocześnie pismo do rzecznika ubezpieczonych i także wyślij mu kopię odwołania. pamiętaj że polisa OC jest teraz na konkretne auto a nie na osobę. pozdrawiam

niestety kwota o jakiej mowimy to ok 1500zl, wiec to raczej odpada z tym prawnikiem, a ten rzecznik ubezpieczonych to jakas instytucja czy jak sie tam kontaktowac? swiadka mam calego zdarzenia, caly sek sprawy polega na tym ze wlasciciel na policji zeznal ze nic mu o kolizji tej nie wiadomo,,, i temu to tak sie pieprzy z tym policja,,,a ubezpieczlania musi miec winnego-ukaranego, a to ze nikt nie zostal ukarany jeszcze to odmowili mi odszkodowania

Opublikowano
ehh ta Polska... :duh: U nas to można krecić i bajerować i być bezkarnym...
Opublikowano
  • Autor

witam wszystkich, otoz przelom w sprawie, bylem dzis na okazaniu tego typka i bezapelacyjnie poznalem ta wredna morde,,, cos zaczyna sie wkoncu dziac,,,teraz jeszcze sad grodzki i jak go ukaza to dostane odszkodowanie,,,

Niestety polskie prawo stoi po stronie przestepcow,, i trzeba naprawde sie starac by swoje odzyskac,,,,

Opublikowano

byle koleś zeznał że jechał tym konkretnym autkiem :)

pozdrawiam

www.bmw-3city.pl
Opublikowano
  • Autor
chce poprostu zeby koles za to beknal przed sadem, moze to bedzie nauczka dla innych,,,, uciekl z miejsca kolizji, a co by bylo gdyby to byl wypadek i bylyby ofiary badz nie daj bog zabici? a poza tym dalem szanse wlascicielowi pojazdu ktory we mnie uderzyl by sie ze mna dogadal, niestety typek sobie polecial w kulki,,,, sam sobie narobil do miski z ktorej je,,,