Skocz do zawartości

Czy to łożyska? eech te polskie drogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

pare miesiecy jezdzenia po polskich drogach i juz zaczyna sie to odbijać na zawieszeniu...

Ostatnio przy niskich prędkosciach (<50kmh) z kół zaczeły dochodzic odgłosy takie jakby coś sie w nich "mieliło" i czuc w aucie delikatne wibracje (tak jakbym jechał po bardzo drobnym gruzie). Najsilniej czuć to przy 30-40 kmh i w miare przyspieszania lub zwalniania odgłos sie proporcjonalnie nasila lub zmniejsza. Objaw jest niezalezny od obrotów silnika - gdy sie toczy na luzie tez slychac to głuche mielenie (az uszy bolą :( ...). Rano gdy auto jest zimne to jakby mniej. Zgaduje, że to pewnie któreś łożysko dlatego mam pare pytan - moze ktos juz to przerabiał:

1. czy da sie samemu sprawdzic przy ktorym kole jest ono do wymiany (nie chcialbym byc naciagnietym przez mechaników) i jak to zrobic.

2. czy sam podołam ich wymianie (e36)?.

3. czy poza łożyskiem możliwa jest jakas inna przyczyna?

Pzdr

Tomek

Zbir
Opublikowano

1. tak - po kolei podnos auto - albo podnies cale i pokrec kolem - uslyszysz

2.jak masz siagacz to moze ci sie udac

3.nie sadze.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Zmienia się dzwięk na zakrętach - jeżeli tak, to oprawie pewne, że łożyska (jeżeli przy tym bardzo wyraźnie to bardzo pradopodobne, że przednie), jeżeli nie, to już takie pewne nie jest (że łozysko) :-( lub jest to któreś tylne. Jeżeli bardzie hałasuje przy skręcie np. w lewo, tzn. podejżane jest łożysko prawe (choć przy moim poprzednim samochodzie był bardzo dziwny przypadek, że byo właśnie na odrót ...)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Witam

Po kupnie samochodu także miałem podobne objawy i też szykowałem się do wymiany łożysk(chociaż odgłosy te były tak uciązliwe i przenosiły się na karoserię że nie byłem w stanie dokładnie określić z którego tylniego koła dochodzą)po ściągnięciu bębna okazało się że po szczękach pozostało tylko wspomnienie :( .

Oczywiście do wymiany poszły także bębny.

Co ciekawe odgłos bardzo przypominał dźwięk zużytych łożysk a nie kończących się szczęk.

Może i w przypadku klocków będzie podobnie :?:

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Dzieki za rady jak to zalatwie to napisze - co gdzie i za ile, co by sie potomnym przydalo

pzdr

Zbir
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Okazało sie ze to nie łożyska tylko coś nie halo z oponami bo w carmanie lozyska "osłuchali" i stwierdzili ze są OK, a po przejściu na opony zimowe hałas ustał...

Ale to chyba nawet gorzej bo cena pary 225/45/16 bedzie zapewne wyzsza niz wymiany lozyska... :(

Zbir