Skocz do zawartości

[E30] Problem z podłączeniem kostki do radia BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z instalacją radiową w E30. Kupiłem samochód z odciętym :evil: radiem (oczywiscie razem z kostką).

Chciałbym założyć do niego oryginalne radio (którego wciąż szukam :) ). W tym celu kupiłem sobie oryginalną kosteczkę BMW. Myślałem, ze z podłączeniem jej do przewodów nie będzie problemu, ale okazało się, że kolory przewodów instalacji i kolory przewodów kostki są krótko mówiąc różne :x .

Przewody idące od kostki są podpisane, niestety te z instalacji samochodu nie są podpisane i mają inne kolory.

Myślałem, że jak spojrzę na kostkę i przewody w moim E34, to sprawa się rozwiąże. Niestety okazuje się, że w E34 kolory przewodów są inne.

Najprościej było by zerknąć do kogoś, kto ma E30 z oryginalną instalacją. Niestety nie mam nikogo znajomego w okolicy z takim samochodem.

Jeśli ktoś z kolegów wie jakie kolory przewodów łączy się z odpowiednimi pinami we wtyczce BMW E30, to proszę o pomoc.

Może ktoś chwilowo nie ma radia i mógłby zerknąć do swojej kostki i opisać mi jaki kolor do którego z pinów.

BMW 318iA Cabrio '93

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Dzięi freestyler, ale niestety nie znalazłem tam opisów kolorów przewodów w samochodzie. Jest to opis kostki i przewodów z niej wychodzących, a nie opis przewodów instalacji radia w samochodzie.

Jak wcześniej wspomnniałem zależy mi na opisie kolorów tych przewodów (brązowy do czego, czerwony do czego, szaro czerwony do czego itd...), a nie na opisie pinów wtyczki. Te chyba akurat znam juz na pamięć :D .

Dzięki jeszcze raz za ten link.

Porszę o więcej...

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Wiesz tak na marginesie ja mialem podobnego rebusa i zrobilem tak :D

Dobralem sie do kazdego glosnika i zobaczylem jakie ida kable i znalazlem po kolorach.Pozniej bateria paluszek w reke i do kabli sprawdzalem ktory sie odzywa i czy wciaga membrane glosnika czy wypycha to jest wazne :shock:

Znalezienie plusa to tez nie problem zarowka w reke i naprzod ,ale coz zrob jak uwazasz ja tylko tyle moge pomoc :D

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]