Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

1) Mam taki problem, słucham radia wyłączam silnik, ponownie włączam silnik i radio się odpala i gra.

Jak tak samo robię z CD to widać, że odtwarza (przeskakują utwory) ale nie słychać nic, wtedy muszę kliknąć w "mode" aż przeskoczy na „Tape” i wskoczy na „Radio” - tam się głos pojawia, dalej przełączam na CD i działa.

- czy jest możliwość wyświetlenia nazwy utworu czy tylko która płytka i który utwór?

2) Strasznie źle mi odbiera radio - ktoś ma jakiś pomysł czemu tak się dzieje, dodam, że na bagażniku mam antenę magnesową CB.

3) TV - totalna porażka, nic się nie da oglądnąć, noo jak dobra pogoda to coś tam widać (audio w miarę na jednym kanale), telegazeta nie działa wcale.

4) O aktualizacji NAVI (wersja softu 31) pisałem w wątku obok ale wspomnę: nagrywałem płytki (verbatim) wersja v24, w dwóch programach z minimalną prędkością i nic, czytnik wyrzuca płytki i po chwili je ponownie wciąga itd. Przy rozbieraniu tapicerki zobaczyłem, że dość mocno drga czytnik navi (zmieniarka ani drgnie).

Dodam, że nawigacja sama w sobie działa poprawnie.

Opublikowano

Trochę dużo dość dziwnych rzeczy się u Ciebie dzieje ...

1. Jak się da - zdejmij do testu antenę CB i sprawdź jak będzie wtedy działać.

2. Nawigacja jest oryginalnie założona, czy była dokładana ?

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Navi fabryczna.

Jak jadę w trasę to z radiem jest lepiej ale w moim miasteczku (w porównaniu do Peugeota z anteną do radia długości ok 50cm - fabryczna) jest źle i najgorzej odbiera Zet'ka moją ulubiona stacja. Wątpię by BMW zrobiło gorszą antenę niż Peugeot ;).

Antena nie ma na to wpływu ale jeszcze po testuję (po dłuuugim weeku bo wyjeżdżam).

Auto mam od niedawna i tych "Trochę dużo dość dziwnych rzeczy się u Ciebie dzieje ..." chcę wyeliminować i doprowadzić do stanu pożądanego przeze mnie.

No i ??

Z góry dzięki za odp!

Opublikowano

Trudno na odległość coś więcej powiedzieć.

Co do radia, być może masz uszkodzone radyjko (np. nie trzyma dobrze częstotliwości), tym bardziej, że masz problemy z CD ...

Jeżeli chodzi o TV, sprawdź jeszcze jaki masz system ustawiony na TV, ale to powinieneś dawno doczytać na forum ;) (mają być ustawione Czechy)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam Czechy cały czas w naszej pięknej Polsce ;).

Sebast a u Ciebie TV ściąga jak? Idealnie , ile kanałów?

Jestem Ci jeszcze winien wiadomość, że moje 26tys. miasteczko nie koniecznie musi mieć mocny sygnał TV naziemnej.

Myślisz, że oferowany przez Ciebie wzmacniacz pomoże?

Opublikowano

Ja oferuje jakiś wzmacniacz :think: ?

Wzmacniacz TV już jest fabrycznie w samochodzie.

Jeżeli sygnał jest słaby, to TV w samochodzie praktycznie zawsze jest kiepskiej jakości. Ja nie narzekam, ale mam najnowszy typ tunera TV (cyfrowy z 2006r.), który to sporo lepiej odbiera sygnał TV. Ściąga wszystkie kanały dostępne w eterze (u mnie : TVP 1, 2 i 3, Polsat, TVN oraz słabiej Czechy)

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widziałem na allegro wzmacniacz do TV ale musiałem Cię z kimś pomylić.

Nie wiem co z tym TV u mnie :/.

Podasz mi koszt (PW) , o ile jest taka możliwość aby zrobić upgrade tunera TV?

O i ważniejsze, jest możliwość oglądania filmów DVD/Divix na monitorze TV/nawigacja? Co z dźwiękiem?

Gdzie jest wejście AV?

No i z pierwszego postu: "czy jest możliwość wyświetlenia nazwy utworu czy tylko która płytka i który utwór?"

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

Można odtwarzać DVD/Divix na monitorze - potrzeba kupić jakikolwiek odtwarzacz DVD/Divix (Bmw w tych modelach nigdy nie oferowało takich odtwarzaczy) i za pomocą kabla/przejściówki podłączyć do tunera TV.

Nie ma możliwości wyświetlania nazwy utworu z CD.

Na PW cena tunera TV ...

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem szczerze, że naczytałem się przez te parę lat o aktualizacji softu i tak sobie myślę: "co to za problem wrzucić płytkę i po problemie" a tym czasem sam walczę z aktualizacją :/.

V24 nie działa, V22 też, teraz spróbuję V26. Każda próba aktualizacji kończy się białym ekranem. Wgrywaniem V17_1 itd. Ściągałem obrazy z różnych miejsc no powiem Wam, że generalnie porażka.

Jest jeden plus nauczyłem się wyciągać płytki używając tylko "eject".

Ufff oby się w końcu udało.

Opublikowano
Jestem prawie pewien, że cały czas coś źle nagrywasz, jak Ci żaden obraz nie "idzie". Jak masz obraz Alcohol-a, to nagrywasz Alcoholem, jak CloneCD, to CloneCD, jak zaczniesz kombinować, to Ci przeważnie nie pójdzie. Nagrywać musisz przy Twoim czytniku na CD-R - prędkość w miarę najmniejsza, ale to przeważnie nie ma wielkiego znaczenia, nie możesz też kombinować z wirtualnymi napędami itd. - od razu nagrywasz obraz na płytkę. Jak dalej Ci nie pójdzie, daj znać na priv. to Ci prześlę płytki z softem (ale jestem drogi :mrgreen: )

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teraz oprócz problemu z CD doszło radio. Wygląda to tak: słucham radia i pomimo wyłączonej funkcji TP co jakiś czas cisza i po ok. 5sek. pojawia się dźwięk :/.

Podobnie jest z CD tylko, że tam dźwięk się już nie pojawia samoczynnie.

Idę do garażu spróbować ostatniej próby aktualizacji.

Może i coś źle nagrywam, ale v17_1 działa mi zawszę.

EDIT:

V28 z tej Rosyjskiej strony, obraz zgrywany w alcoholu i nagrywany przeze mnie też w alcoholu z prędkością x8 - mi nie działa. Na dzień dzisiejszy się poddaje :/.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem z CD się rozwiązał (przynajmniej częściowo) , banalna sprawa wystarczyło wyłączyć "TP".

Jak u Was działa TP?

Ja podejrzewam, że u mnie wyłączało się CD bo TP niby coś znalazło ale odbiór radia u mnie jest marny więc nic z tego nie było.

Czy jak macie włączone CD, wyłączycie zapłon, ponownie go włączycie to czy CD odtwarza?

Czy CD może pokazywać długość/pozostały czas utworu?

Sebast - co sprawdzić by się upewnić, że z radiem/anteną jest wszystko OK? Kable, podłączenia, antenę - gdzie tego szukać. Antena w szybie, reszty nie wiem.

Opublikowano

Właśnie miałem Ci napisać, aby wyłączyć TP :) ...

CD nie pokazuje czasu utworu

Wzmacniacze antenowe radia są w tylnych słupkach (po obu stronach) - sprawdż wszystkie połączenia kabli + czy dochodzi zasilanie na biały kabelek wzmacniacza, po załączeniu radia. Sprawdź też przy samym radiu, czy się coś nie wysunęło.

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozebrałem cały tył ale już wiem dlaczego nie działało poprawnie radio. Nie łączyło złącze antenowe ze zdjęcia poniżej.

http://img525.imageshack.us/img525/2938/antenaar1.th.jpg

Było zwinięte taśmą izolacyjną to pewnie już były z tym problemy.

To w ogóle jest fabryczne połączenie?

Radio odbiera teraz jak złoto ale:

Słucham radia i cyklicznie co parę minut zanika dźwięk, na wyświetlaczu menu radia zmienia się na stronę główną, po chwili znów wskakuję strona radia i zaczyna grać ponownie. Podobnie jest gdy słucham CD tylko, że tam po zaniku głosu, przełączeniu się na stronę główną, ponownym przełączeniu się na stronę z CD dzwięk już nie powraca tylko muszę przełączyć na radio (tu dźwięk się pojawia) i dopiero CD.

Przed tym jak mi radio już prawie wcale nie działało, CD śmigało bez zarzutu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobra problemy się rozwiązały.

Rozebrałem wszystko:

http://img211.imageshack.us/img211/5678/audiova9.th.jpg

Rozłączyłem, wyczyściłem, wpinając kostki poodciskałem wszystkie kable itp.

No i działa jak złoto!

Tak, że i w przypadku źle odbierającego radia, samoczynnego wyłączania się i przerwach w dostawie dźwięku były przypuszczam lekko wypięte złącza.