Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Swoją E36 (sedan) mam od niedawna i tak się zastanawiam po przeczytaniu kilku postów na temat podświetlania zegarów itp. na niniejszym forum, czy włącznik świateł powinien być podświetlony po ich zapaleniu?? bo u mnie nie jest. Jeżeli tak to jak się do niego dobrać żeby tam coś wymienić???

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam.

Włącznik swiateł powinien być podświetlany po przekręceniu kluczyka w stacyjce tylko już nie pamiętam czy na pierwszą czy na drugą pozycje ale chyba na drugą.Musisz wyjać włącznik razem z kratką nawiewu (jest przykręcony od spodu) a potem wymienić żarówkę.

Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/48/b15dcef712d56319.jpg

..."The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"...

Opublikowano
Witam. Swoją E36 (sedan) mam od niedawna i tak się zastanawiam po przeczytaniu kilku postów na temat podświetlania zegarów itp. na niniejszym forum, czy włącznik świateł powinien być podświetlony po ich zapaleniu?? bo u mnie nie jest. Jeżeli tak to jak się do niego dobrać żeby tam coś wymienić???

Pozdrawiam.

Tak,powinien być podświetlony.Nie martw się jednak bo to chyba norma z tym podświetleniem bo u mnie też nie było.Masz teraz opis jak się dobrać do podświetlenia-to naprawdę proste!

Zanim będziesz cokolwiek robił to odepnij klemę "-"akumulatora,tak na wszelki wypadek.Komputer na załączonym akumulatorze może Ci złapać błąd,więc przezorny-zawsze ubezpieczony!

A więc:

1.Odkręcasz śrubkę pod przełącznikiem świateł;

2.Ciągniesz całą kratkę od dołu (łącznie z przełącznikiem który jest połączony z kratką wylotu powietrza)aż poczujesz opór;

3.Odciągasz tę kratkę teraz w stronę podłogi bo u góry kratki jest zaczep,uważaj by go nie złamać;

4.Wyciągasz bardziej całą kratkę dopóki nie zobaczysz kabli;

5.Odpinasz jedną wiązkę kabli a tę drugą która idzie do przełącznika świateł przekręcasz (już nie pamiętam w która stronę)aż poczujesz że wtyczka powoli sama wyjdzie i ją w końcu wyjmujesz!

6.Jak już wszystko wyjmiesz,znajdziesz tam taki mały "wkład" jakby włożony czarny ołówek,tam jest żarówka.Podobno jest jakaś niestandardowa. Ja włożyłem tam 1.2 W,taką zwykłą i wszystko pasuje. No więc wkładasz tam tę żarówkę i koniec roboty...

7.Wszystko składasz i wszystko będzie działało!

W razie problemów pisz śmiało!

Powodzenia!

Freude am fahren...