Skocz do zawartości

stuku puku z okolic skrzyni....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od czasu jak uszczelniłem kolektory oraz połatałem wydech zacząłem słyszeć pewien dzwięk....

Gdy zapinam D lub R (ale jeszcze nie ruszę lub ruszę ale bez gazu) słyszę z okolic skrzyni/silnika delikatne cichutkie i subtelne cykanie-stukanie-pukanie. Dodadkowo stojąc na hamulcu na D lub R są jakieś dziwne również nie wielkie ( narazie ) wibracje ( których nie ma na N i P <-- również na N i P nie ma tego stukania) które przenoszą sie na całą karoserie. Również gdy ruszę ( z gazem ) ale powoli i delikatnie zacznę przyspieszać wibracje są odczuwalne i znikają powyżej powyżej 1000 - 1200 obrótów.

Skrzynia sama w sobie pracuje tak samo jak pracowała - nic nie szarpie i nic innego zlego sie nie dzieje

Pisząć tego posta pozyślem że to może coś z wałem bo remontować skrzynię biegów jakoś mi sie nie widzi.....

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja tak mialem u siebie. stojac np. w korku, po ruszeniu cos stukalo od dolu na wysokosci foteli przednich. pojechalem do mechanika, wymienil mi poduszki pod skrzynia (groszowa sprawa) i jest wszystko ok.
Opublikowano
Sprawdz poduszki skrzyni biegow.
Jesli kogos urazilem czy cos podobnego swoja wypowiedzia przepraszam staram sie pisac szczeze!
Opublikowano

częsciowo problem rozwiązany - tzn. było słychać to puk puk do czasu wymiany przewodów WN oraz kompułki i palca - po tym zabiegu silnik zaczął równiej i spokojniej pracować (mniej wibrować) i stukanie oraz wibracje od skrzyni ustały ... narazie.

Wychodzi jednak na to, że przy wiekszych (ponadprogramowych) wibracjach silnika szczegolnie pod obciążeniem - coś sie tam jednak odzywa - może faktycznie poduszka pod skrzynią ?

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....