Skocz do zawartości

[E36] nie gaśnie Kontrolka Airbag'u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem posiadaczem BMW 316i Compact z kwietnia 1995.

Osatatnio w swoim aucie wymontowałem oba przednie fotele w celu ich wyczyszczenia i naprawy regulacji wysokości siedziska ...

ale do rzeczy...

fotel pasażera był podpięty do kabelka wychodzącego z poszycia podłogi samochodu poprzez małe czarne pudełko (wielkością zbliżone do pudełka zapałek), żeby wyjąć fotel musiałem go odłączyć.

Po ponownym zamontowaniu foteli i podpięciu w/w na desce pali się kontrolka airbagu i przed długi czas nie gaśnie.

Czy ta kontrolka ma jakiś związek z tym kabelkiem pod fotelem ? Czy to może jakaś awaria poduszki spowodowana czymś innym ?

Bardzo prosze o pomoc.

Opublikowano

Witam,

temat już był na forum (poszukaj) ale jeżeli przed czyszczeniem było dobrze to teraz pozostało tylko podłączyć się pod komputer i wtedy to zostanie usunięte.Koszt takiej operacji to około 50-100 zł.Poszukaj serwisu Boscha lub kogoś kto ma koputer.

Pzdr Olek

Opublikowano

fotel pasażera był podpięty do kabelka wychodzącego z poszycia podłogi samochodu poprzez małe czarne pudełko (wielkością zbliżone do pudełka zapałek), żeby wyjąć fotel musiałem go odłączyć.

Po ponownym zamontowaniu foteli i podpięciu w/w na desce pali się kontrolka airbagu i przed długi czas nie gaśnie.

Czy ta kontrolka ma jakiś związek z tym kabelkiem pod fotelem ? Czy to może jakaś awaria poduszki spowodowana czymś innym ?

Gizmo,

Mam dokladnie ten sam problem w moim Compact, 2 lata mlodszy od Twojego. U mnie gosc usiadl na miejscu pasazera i tak przesunal fotel, ze musial jakos mocno poruszyc te kable, o ktorych piszesz.

No i stalo sie, kontrolka air bag pasazera swieci na czerwono.

Znam faceta z laptopem co mi to wykasuje.

Ale zauwazylem inny problem.

Kabelki i "to czarne pudelko" sa strasznie rozbalaganione. Jedna wielka gmatwanina, poplatana. Jeden kabelek wychodzacy od kostki jest zgiety na maxa i druty widac. Zeby sie tylko nie zlamal.

Nie mam pojecia jak ten balagan naprawic :cry:

Szukalem na forum, ale nie znalazlem.

Moze ktos podpowie czy ta kostka z kablami przykleic jakas tasma do fotela ? Czy probowac lutowac zgiety kabel, jesli ten kabel ulamie sie ??

Dzieki za pomoc, w tej delikatnej kwestii ukladu el. i poduszki.

Opublikowano (edytowane)
małe czarne pudełko to moduł do czujnika zajęcia miejsca pasażera,błąd airbagu można skasować tylko komputerem,kable jak ci się urwą możesz spokojnie lutować(oczywiście odepnij wcześniej akumulator ).Jeśli po skasowaniu błędu za jakiś czas znowu zapali się kontrolka Airbagu to pewnie będziesz miał uszkodzoną mate w siedzeniu. Edytowane przez marcinpb
Opublikowano
... możesz spokojnie lutować(oczywiście odepnij wcześniej amortyzator) ...

Amortyzator ? ... chyba akumulator ... :-)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
małe czarne pudełko to moduł do czujnika zajęcia miejsca pasażera,błąd airbagu można skasować tylko komputerem,kable jak ci się urwą możesz spokojnie lutować(oczywiście odepnij wcześniej akumulator ).Jeśli po skasowaniu błędu za jakiś czas znowu zapali się kontrolka Airbagu to pewnie będziesz miał uszkodzoną mate w siedzeniu.

marcinpb - dzięki.

Swoją drogą strasznie czułe jest to ustrojstwo u mnie - moduł czujnika. Muszę to jakoś przymocować pod siedzenie, żeby schować. Bo może się zdarzyć, że ktoś siądzie z tyłu za fotelem pasażera, lekko dotknie butem (zwłaszcza jak ma długie nogi :lol: ) i kontrolka znowu się zapali.

Nie wiem czy w innych autach też te kable i moduł tak leżą rozwalone na dywaniku pod siedzeniem pasażera.

Pozdrawiam,

Raf

Opublikowano

No tak zgadza się , to się stało przez to czarne pudełko , czyli czujnik zajęcia fotela . Ojciec przejechał się do serwisu i powiedzieli że to kosztuje 50 pln ;]

Cała filozofia , podpiąć auto do kompa , usunąć błędne wskazanie i gotowe ... jesteśmy lżejsi o 50

dzięki wszystkim za pomoc , pozdrawiam.