Skocz do zawartości

Ogrzewanie przedniej szyby E32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak sie to zalacza? Podejzewalem, ze dziala razem z ogrzewaniem tylnej, ale nie czuje, zeby przednia byla wtedy ciepla, probowalem przy najnizszej temperaturze +7,5st. moze dziala ponizej 0st? Jezeli wedlug was jest uszkodzona, to gdzie szukac usterki?
Opublikowano

Ja mam climatronic i ogrzewanie przedniej szyby uruchamia sia się przyciskiem obok tego którym załącza się klimę, dmucha wtedy ciepłym powietrzem na szybe.

Ogrzewanie tylnej szyby uruchamia się innym "klawiszem".

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Ten przycisk, o którym mówi akrystian służy do "szybkiego odmrażania lub osuszania szyby czołowej i szyb bocznych"

"(...) po naciśnięciu tego przycisku automatycznie następuje szybkie odmrażanie szyby czołowej i bocznych (...)

(...) skuteczność działania jest największa po rogrzaniu silnika (...)

Wyłączenie tego przycisku automatycznie przywraca poprzednie nastawienie (nawiewu przyp. red. :D ).

Wskazówka:

Pierwsze naciśnięcie przycisku po uruchomieniu silnika włącza także ogrzewanie tylnej szyby.

:arrow: Tylna szyba jest ogrzewana elektrycznie, natomiast przednia (i boczne) jest (są) ogrzewana/osuszana tradycyjnie nawiewem powietrza z odpowiednich dysz, które nastawia się wspomnianym wyżej przyciskiem.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

:arrow: Tylna szyba jest ogrzewana elektrycznie, natomiast przednia (i boczne) jest (są) ogrzewana/osuszana tradycyjnie nawiewem powietrza z odpowiednich dysz, które nastawia się wspomnianym wyżej przyciskiem.

U mnie przednia tez jest ogrzewana elektrycznie. Zalaczenie ogrzewania jednoczesnie z nadmuchem na przednia szybe jest troche bez sensu, bo przy odpowiednim mrozie jednoczesnie bedzie ogrzewana elektrycznie i schladzana nadmuchem powietrza o temp ujemnej (zimny silnik)

Opublikowano
Zacznijmy od tego - jesteś pewnien, że przednia szyba jest ogrzewana elektrycznie ? Po czym to wywnioskowałeś ? ;-)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
W mojej e32 elektrycznie ogrzewane jest tylko miejsce spoczynku wycieraczek a załączenie przycisku obok klimy powoduje jednoczesnie działanie elektrycznego ogrzewania i nawiewu na przednią szybę tzw. szybkie odmrażanie. :)
Opublikowano
W mojej e32 elektrycznie ogrzewane jest tylko miejsce spoczynku wycieraczek a załączenie przycisku obok klimy powoduje jednoczesnie działanie elektrycznego ogrzewania i nawiewu na przednią szybę tzw. szybkie odmrażanie. :)

Rzeczywiscie, nieprecezyjnie sie wyrazilem, chodzi o elektryczne ogrzewanie miejsca parkowania wycieraczek, ale chyba przy nagrzaniu dolnej czesci szyby cieplo powinno isc do gory, chyba, ze nawiew ja schlodzi :)

Opublikowano

Też tak się domyślałem, że chodzi o to ogrzewanie w miejscu wycieraczek - to jest tylko po to aby wycieraczki nie przymarzały.

To ciepło nie przejdzie, bo jest bardzo mała moc. wystarczy zobaczyć co się dzieje na tylnej szybie jak np. jeden z "przwodzików" nie ogrzewa - szyba nie odparuje w tym miejscu nawet po kilku minutach grzania ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
... a tak w ogóle, to po co el. ogrzewanie przedniej szyby - załączasz klimę i Ci odparuje w kilkanaście sekund, przecież nie będziesz czekał paru minut na ogrzanie szyby ...

Stronka