Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum. Zamierzam zostać szczęśliwym posiadaczem BMW i mam kilka pytań.

Znalazłem fajną ofertę na 318d z 2001 r. Czy to dobry silnik? Stoi w Warszawie w komisie przy Modlińskiej. Może ktoś z Was ją zna/widział? Cena wyjściowa to 41000. Po obejrzeniu innych aukcji wydaje mi się rozsądna. W podobnej cenie i podobnym wyposażeniu jest też 330d z tego samego 2001 r., tylko sporo byłoby zamieszania, bo stoi w komisie pod niemiecką granicą. To spora wyprawa, szczególnie, że auto częściowo wezmę w kredycie. Czy warto jechać, czy też brać 318d?

Na co głównie zwrócić uwagę przy ewentualnym kupnie? 318 d. jest na alusach 18'', to chyba trochę za duże opony, jak na 115 KM i polskie drogie. Jak uważacie? Doradźcie coś! :)

Opublikowano
Zdecydowanie pofatygowałbym się po 330d. Po pierwsze tak jak piszesz autko z Niemiec, a po drugie silnik o niebo lepszy. 318d trochę słabizna jak na BMW.
Opublikowano
Najlepiej jakbyś zdjecia przedstawił. Silnik 1,8 moze byc za słaby i w Polsce kupione to różnie bywa z tym co leją niestety choć niegdzie pewnosci nie ma. Bierz co Ci się podoba i wydaje w lepszym stanie, bo wiecej Ci nie doradze :)
Opublikowano

Zakładając, że są w tym samym stanie, lub 330d minimalnie gorsza to nawet na piechotę bym po nią poszedł - pomiędzy tymi silnikami jest przepaść mocowa. Jeszcze tamta jeździła na niemieckim paliwku, a nie na naszej zupie. Zresztą ja do komisów jest negatywnie nastawiony.

A rozmiar felg nie ma nic wspólnego z mocą samochodu - jedynie szerokość opon ma tu znaczenie - choć zazwyczaj idzie w parze z rozmiarem felg. 18 na polskie drogi są za duże w tym samochodzie - da się jeździć jak się uważa, ale ja wiem, że bym zaraz pokrzywił.