Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi sie ze mam oryginalnie zamonotowana antene manualna w blotniku z tylu, wlasnie kupilem nowa automatyczna i troche sie zawiodlem bo po zdjeciu tapicerki w bagazniku nie znalazlme zadnej kostki do ktorej mogbym podlaczyc zasilanie anteny oraz sterowanie antena, dodam ze do kostki w radiu doprowadzony jest przewod do pinu 16 odpowiadajacy za sterowanie antena. Pomozcie bo nie chce mi sie ciagnac nowych kabli przez caly samochod, czy powinny gdzies byc te przewody do podlaczenia anteny elektrycznej? moze sa w slupku? Czy do takich anten manualnych nie uzywano zadnego wzmacniacza sygnalu?

Dzieki

Opublikowano

I jednak możesz się mylić. Antena jest zintegrowana z ogrzewaniem tylnej szyby, a nie w błotniku patrz w słupku pod tapicerką

http://bmwfans.info/original/E34/Lim/525tds-M51/ECE/L/A/1993/10/mg-65/ill-65_0351/

http://bmwfans.info/original/E34/Lim/525tds-M51/ECE/L/A/1993/10/mg-65/ill-65_0363/

odnośnie instalacji cóż najprawdopodobniej będziesz musiał ciągnąć nową. Pozdrawiam.

Opublikowano
I jednak możesz się mylić. Antena jest zintegrowana z ogrzewaniem tylnej szyby, a nie w błotniku patrz w słupku pod tapicerką .... quote]

Czyli twierdzisz ze jezeli mialem manualna w blotniku to na 100% nie jest to oryginalna antena tylko samorobka? Moj egzemplaz jest bez telefonu wiec w tym miejscu na pewno nie znajdowala sie antena tel.

Czy jezli zdecyduje sie na antene automatyczna wysuwana a przewod odpowiadajacy w oryg. antenie za wzocnienie sygnalu podlacze do sterowania automatyczna ant. to sygnal bedzie lepszy czy gorszy?

Opublikowano

No chyba nie czytasz i nie sprawdziłeś linków tego co Tobie napisałem. Większość BMW miała anteny w tylnej szybie. Zdarzały się egzemplarze z anteną w błotniku. Zobacz na ostatnim linku który wysłałem są tam pokazane wersje samochodu z anteną radiową, telefonu. Nie jestem niestety wróżką jak jest u Ciebie. Chciałem tylko zasugerować , że koniecznie nie musi być antena w błotniku. Jeśli masz tam antenę, a chcesz jedynie zamienić na automatyczną to zrobisz to bez problemu. Możesz nie mieć jedynie instalacji elektrycznej do zasilania i wówczas zmuszony będziesz pociągnąć oddzielną instalację.

Odnośnie sygnału radiowego nic nie stracisz. Przecież podłączasz się pod instalację, która faktycznie może być fabryczna.

U mnie jest antena automatyczna , ponieważ mam telefon. Mimo to szlag mnie trafia , ponieważ radiowa jest w tylnej szybie i nie gra tak jak powinno. Mam zamiar przeciągnąć antenę z szyby pod automatyczną (jest oddzielne wejście) tylko będę musiał jeszcze przepiąć kabel zasilania pod radio.

Wejdź na poniższą stronę , wrzuć ostatnie 7 znaków z VIN i będziesz wiedział jak jest u Ciebie. Pozdrawiam.

http://bmwfans.info/original/

Opublikowano

Czytac przeczytalem, napisales ze sie chyba myle bo jest w tylnej szybie, na tych diagramach w linkach znalazlem to o co chodzilo ale byly tam tylko anteny do telefony i radiowej automatycznej, manualnej nie widzialem. Niema tam tez naniesionych przewodow "pradowych" a tylko antenowe. Ale to juz nie istotne.

Pytanie teraz brzmi: jesli powinna byc zlaczka do sterowania automatyczna antena to gdze powinienem jej szukac? Powinna isc gora (od glosnika) czy moze dolem razem z wiazka do swiatel tylnich.

e34 90r czerwiec

umnie jest:

"Taxi radio/telephone antenna" tylko bez tej puszki, doprowadzony byl tylko kabel antenowy bezposrednio do anteny

Opublikowano
nie wierza byś w e34 znalazł oryginalny kabel do automatycznej anteny , sprawdz czy ta antena to nie atrapa bo taryfiarze montowali anteny by było na czym zawiesić weselne wstążki