Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem polega na tym że na zimnym silniku i w zimie wspomaganie działa prawidłowo 100 na 100. Problem powstaje jak jest ciepło wspomaganie działa ale tylko w jedną stronę, a wdrugą trzeba się zaprzeć aby pokręcić i przy okazji aż silnik czasami zgaśnie (525TDS).

W czym tkwi problem.

Proszę o pomoc. :mad2:

Opublikowano
Dzisiaj ją zdemontowałem ale jedno mnie zaskoczyło że posiada jedno wyjście zaślepione (zaspawane),oraz jest to wersja pompy typu tandem z nivo. Olej był czysty, jeszcze czy jeżeli był załamany jeden przewód ciśnieniowy między zbiorniczkiem a mechanizmem kierowniczym to mogła być tego przyczyna.
Opublikowano
pewnie można zmierzyć manometrem jakie daje ciśnienie , ale powinny być przy pompie dwa przewody a Ty masz jeden ?
Opublikowano

nie u mnie są trzy:

1 do zbiorniczka

2 do mechanizmu przekładni wspomagania

3 jest z zaspawaną końcówką.

Moim zdaniem poprzedni właściciel coś kombinował i wstawił pompę od wersji z nivo, ale czy to jedno wyjście może być zaślepione?

Nie wiem jaką pompę ma normalna wersja 2,5tds, jak bym miał nr z tabliczki i typ to bym poszukał na szrotach i kupił.

Opublikowano
piszesz czyli komputer i internet masz . ja oglondałem w nocy na allegro to używkę kupisz już od 80zł . poszukaj na allegro to już zdjęcia podpowiedzą czy to taka pompa jaką masz . normalne maję 2 dziury na przewody
Opublikowano
ale pewnie można przełożyć ze swojej ale jak masz kombinowaną to szukaj konkretnie do swojego modelu
Opublikowano
właśnie znalazłem na allegro od tds-a kompletną z mocowaniem do bloku alejeszcze zobaczę swoją jak się zachowywać będzie na nowym oleju, jak nic nie da to pojadę (130km) zobaczę wizualnie jak wygląda i kupię, mam nadzieję że będzie lepsza.
Opublikowano
olej to jedynie się brudzi z eksploatacji ale nie robi się żadszy to lepiej zostaw już do nowej pompy
Opublikowano
no i stało się tak jak pisałeś NIC NIE POMOGŁO, wymiana oleju mnie nie kosztowała bo miałem pozostałości od kumpla. Jutro pojadę po pompę ponoć ma 14 dni gwarancji, zobaczymy co warta.
Opublikowano
założysz szybko bo niema dużo roboty ale po zalaniu pokręć kilka razy w lewo i prawo do samego końca by się poodpowietrzało . Powodzenia
Opublikowano
Kupiłem pompę i to do mojego modelu razem z mocowaniem i rolką za 190zł chyba nie przepłaciłem ale najważniejsze że działa prawidłowo.