Skocz do zawartości

Słabe zapalanie a świece żarowe - refleksje [525TDS 94']

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam użytkowników TDS'ów.

Chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami na temat zapalania mojego silniczka.

Gdy kupiłem auto, odpalało mi zawsze bez problemu na ciepłym jak i na zimnym. Zawsze za pierwszym razem.

Po krótkim czasie zaczęły się małe problemy z zapalaniem. Np. po zapaleniu silnik gasł i musiałem ponownie odpalić. Albo musiałem dłużej pokręcić rozrusznikiem. Przy tym zwsze silnik puszczał białą chmurkę.

Zacząłem sporo czytać na forum o zapowietrzaniu się układu.

Mam lekko zapocony 1 i 4 wtrysk. Myślałem, że to one mogą być przyczyną. Przygotowywałem się do oględzin pompy paliwa i pływaka.

Po pewnym czasie problemy z zapalaniem tak się nasiliły, że musiałem ostro kręcić, aż mi było szkoda rozrusznika. Zostawiłem auto w spokoju i doszedłem do wniosku, że przyczyną muszą być świece żarowe. Dodam, że nie pojawił mi się żaden błąd dotyczący świeć, żadna kontrolka nie zapalała się (np. dotycząca wtryskiwaczy).

Zabrałem się za wymianę swieć i okazało się, że 3 miałem spalone.

Po wymianie na nówki BERU za 32 zł/szt auto pali jak nowe - na dotyk. Nieważne jak długio stoi czy na prostym terenie czy pod górkę. Żadnego trzęsienia czy kopcenia przy zapalaniu.

I tu pojawia się wskazówka dla innych, która może okazać się bardzo cenna. Przy problemach z zapalaniem sprawdź świece i w przypadku spalonej chociaż jednej wymień wszystkie na nowe a nie tylko ta spaloną.

Np. jedna świeca nie będzie przeszkodą w uruchamianu silnika ale będzie przyczyną utrudnionego zapalania, a my będziemy szukać przyczyny w układzie paliwowym lub pompie.

Sprawdzałem jeszcze wczesniej czas grzania świeć podłączając żaróweczkę pod przewód od świec. Czas grzania z zapaloną żółtą kontrolką około 3-5s, po zgaśnięciu kontrolki jeszcze około 7-10s. Odczekałem chwilkę. Przy zapalaniu ponownie swiece są podgrzewane (tego nie wiedziałem).

Mam nadzieję, że moje spostrzeżenia przydadzą się innym i pomogą im w rozwiązaniu problemu.

Opublikowano
Witaj.Problem odpalania na cieplym to chyba nie wina swiec.Przeciez powyzej 40 stopni swiece sie nie uruchamiaja???????Moze to jakis zbieg okolicznosci z wymiana tych swiec i poprawa odpalania na cieplym