Skocz do zawartości

Kontrloka CHECK ENGINE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam E39 2,5 TDS - zegary z tzw. "małym komputerem" czyli zamiast komunikatów tekstowych wyświetlają się jakieś tam rysuneczki na wizerunku auta.

Niepokoi mnie (może to zabawne), że po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu zaświecają się na chwilę różne kontrolki oprócz tej z napisem CHECK ENGINE. Zrobiłem test zegarów i również się nie zaświeciła.

Prawdopodobnie powinna zaświecić się na chwilę i zgasnąć jeśli wszystko jest ok. Ta jednak "milczy"

Zwęszyłem jakieś działania dywersyjne poprzedniego właściciela i rozebrałem zegary - z przekonaniem, że albo owej żarówki nie ma albo że jest przepalona.

Niestety, nie doceniłem bawarczyka i zamiast żarówek znalazłem diody LED w każdej z kontrolek (poza dwiema żarówkami od kontrolki świateł drogowych).

Jak to w końcu powinno być z tym CHECK ENGINE? Powinna się zapalać po przekręceniu kluczyka czy nie?

PS wykluczam możliwość jakiejkolwiek wcześniejszej ingerencji w tablicę wskaźników bo na 100% nikt przede mną jej nie otwierał.

PSPS tak już poza konkursem a przy okazji - jak wydobyć płytkę z elektroniką z tej plastikowej obudowy po ściągnięciu osłony z pleksą?

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z tego co wiem kontrolka check engine zapala się w BMW dopiero od roku 2000 ,czyli z systemem diagnozowania OBD II z wtyczką diagnostyczną w przedziale kierowcy.A więc jeżeli masz przed tym rokiem to nie powinno się zapalać.

żeby wyjąć tą płytkę z elektroniką trzeba przekręcić takie zatrzaski w kształcie X w tylnej części licznika jest ich parę.Nie ma tam żadnych srubek i jest z tym trochę gimnastyki :duh:

Opublikowano
  • Autor

Moja jest z 97r, gniazdo diagn. ma pod maską. W takim razie niby wszystko jest ok, dziwne że nie zaświeca się również na teście wskaźników, no ale skoro piszesz, że taka jest prawidłowość, to będę mógł w spokoju obżerać się jajkami nie martwiąc się nieszczęsną kontrolką.

Co do tej płytki, to chyba się nie zrozumieliśmy za bardzo, te X udało mi się jakoś przekręcić (brawo dla projektantów!) ale w ten sposób uzyskałem dostęp do wskaźników od strony tarcz zegarów. Mnie jednak interesuje wyjęcie całej płytki, z dolnej części obudowy. Nie chciałem robić tego na siłę. Czy da się to zrobić nie ściągając wskazówek zegarów?

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
jakby się to dało rozebrać to nie było by problemów z naprawieniem "pixeli"
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niestety tak daleko nie rozbierałem i nie pomogę.U mnie kontrolka podczas testu zegarów też się nie zapala.
Opublikowano
Poszukajcie na forum. kolega opisał wraz ze zdięciami cały proces rozbierania i naprawy pikseli. Ale uwaga, łatwo popsuć zegary.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki wkazówce DAJANa udało mi się odnaleźć wszystko, co mnie interesowało na temat rozbierania zegarów.

A co do tej kontrolki to swoją drogą dziwne, że w ogóle jest tam na nią miejsce na desce i wlutowane są do niej 2 pomarańczowe diody skoro nie były te kontrolki stosowane do 2000r. No chyba że ma ona jakieś ukryte znaczenie, o którym tylko najstarsze bawarskie piwożłopy wiedzą...

Coat of arms of NEPAL
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

mam kilka uwag odnośnie kontrolki check engine, otóż założyłem żarówkę

pod kontrolkę check engine, po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 żarówka sie zapaliła,wcisnąłem 5 razy pedał gazu i o dziwo lampka "wymigała" kod w moim przypadku 1222, ciekawostką jest fakt że jak odpalę silnik to kontrolka pulsuje (szybko mruga), po przełączeniu na gaz świeci stale i stąd moje pytanie do szanownych znawców tematu czy ta kontrolka powinna zgasnąć jeśli wszystko jest ok czy powinna pulsować podczas jazdy, jak w ogóle powinna reagować (dla mnie dziwne że ona w ogóle się zaświeciła w zegarach i bez jakich kolwiek przeróbek w instalacji wymigała kody błędów) jeśli coś namieszałem w swojej wypowiedzi to przepraszam i pozdrawiam :cool2:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Nie jestem (jeszcze) znawcą tematu bo moje e39 mam od niedawna. U mnie kontrolka po przekręceniu kluczyka świeci, a po chwili gaśnie - autko mam z 1999 roku.