Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam E39 2,5 TDS - zegary z tzw. "małym komputerem" czyli zamiast komunikatów tekstowych wyświetlają się jakieś tam rysuneczki na wizerunku auta.

Niepokoi mnie (może to zabawne), że po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu zaświecają się na chwilę różne kontrolki oprócz tej z napisem CHECK ENGINE. Zrobiłem test zegarów i również się nie zaświeciła.

Prawdopodobnie powinna zaświecić się na chwilę i zgasnąć jeśli wszystko jest ok. Ta jednak "milczy"

Zwęszyłem jakieś działania dywersyjne poprzedniego właściciela i rozebrałem zegary - z przekonaniem, że albo owej żarówki nie ma albo że jest przepalona.

Niestety, nie doceniłem bawarczyka i zamiast żarówek znalazłem diody LED w każdej z kontrolek (poza dwiema żarówkami od kontrolki świateł drogowych).

Jak to w końcu powinno być z tym CHECK ENGINE? Powinna się zapalać po przekręceniu kluczyka czy nie?

PS wykluczam możliwość jakiejkolwiek wcześniejszej ingerencji w tablicę wskaźników bo na 100% nikt przede mną jej nie otwierał.

PSPS tak już poza konkursem a przy okazji - jak wydobyć płytkę z elektroniką z tej plastikowej obudowy po ściągnięciu osłony z pleksą?

Coat of arms of NEPAL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co wiem kontrolka check engine zapala się w BMW dopiero od roku 2000 ,czyli z systemem diagnozowania OBD II z wtyczką diagnostyczną w przedziale kierowcy.A więc jeżeli masz przed tym rokiem to nie powinno się zapalać.

żeby wyjąć tą płytkę z elektroniką trzeba przekręcić takie zatrzaski w kształcie X w tylnej części licznika jest ich parę.Nie ma tam żadnych srubek i jest z tym trochę gimnastyki :duh:

Opublikowano

Moja jest z 97r, gniazdo diagn. ma pod maską. W takim razie niby wszystko jest ok, dziwne że nie zaświeca się również na teście wskaźników, no ale skoro piszesz, że taka jest prawidłowość, to będę mógł w spokoju obżerać się jajkami nie martwiąc się nieszczęsną kontrolką.

Co do tej płytki, to chyba się nie zrozumieliśmy za bardzo, te X udało mi się jakoś przekręcić (brawo dla projektantów!) ale w ten sposób uzyskałem dostęp do wskaźników od strony tarcz zegarów. Mnie jednak interesuje wyjęcie całej płytki, z dolnej części obudowy. Nie chciałem robić tego na siłę. Czy da się to zrobić nie ściągając wskazówek zegarów?

Coat of arms of NEPAL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety tak daleko nie rozbierałem i nie pomogę.U mnie kontrolka podczas testu zegarów też się nie zapala.
Opublikowano
Poszukajcie na forum. kolega opisał wraz ze zdięciami cały proces rozbierania i naprawy pikseli. Ale uwaga, łatwo popsuć zegary.
Opublikowano

Dzięki wkazówce DAJANa udało mi się odnaleźć wszystko, co mnie interesowało na temat rozbierania zegarów.

A co do tej kontrolki to swoją drogą dziwne, że w ogóle jest tam na nią miejsce na desce i wlutowane są do niej 2 pomarańczowe diody skoro nie były te kontrolki stosowane do 2000r. No chyba że ma ona jakieś ukryte znaczenie, o którym tylko najstarsze bawarskie piwożłopy wiedzą...

Coat of arms of NEPAL
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

mam kilka uwag odnośnie kontrolki check engine, otóż założyłem żarówkę

pod kontrolkę check engine, po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 żarówka sie zapaliła,wcisnąłem 5 razy pedał gazu i o dziwo lampka "wymigała" kod w moim przypadku 1222, ciekawostką jest fakt że jak odpalę silnik to kontrolka pulsuje (szybko mruga), po przełączeniu na gaz świeci stale i stąd moje pytanie do szanownych znawców tematu czy ta kontrolka powinna zgasnąć jeśli wszystko jest ok czy powinna pulsować podczas jazdy, jak w ogóle powinna reagować (dla mnie dziwne że ona w ogóle się zaświeciła w zegarach i bez jakich kolwiek przeróbek w instalacji wymigała kody błędów) jeśli coś namieszałem w swojej wypowiedzi to przepraszam i pozdrawiam :cool2:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Nie jestem (jeszcze) znawcą tematu bo moje e39 mam od niedawna. U mnie kontrolka po przekręceniu kluczyka świeci, a po chwili gaśnie - autko mam z 1999 roku.