Skocz do zawartości

Zegary w e34. Co to za cholerstwo???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim e34 TDS zegary odmówiły współpracy. Umarły wszystkie wskaźniki, a na wyświetlaczu przebiegu całkowitego świeci sie napic CODE

Czy może ktoś wie co sie z nimi stało i jak to naprawić?

Opublikowano
ja wiem ja wiem :( mi to samo sie swieci :/ zegary padly... kaput... leza :( mozna wymienic bateryjke podtrzymującą (bateryjka okolo 80 pln i 90% pewnosci ze peknie plytka na ktorej jest bateryjka...) albo kupic zegary... wlasnie szukam zegarow do mojej Buni... :(
Opublikowano

Witam.Zanim zmienisz zegary ,to spróbuj sprawdzić czip pamięci,który jest całym mózgiem zegarów.

Znajduje się on w tylnej części licznika (najczęściej koloru zielonego)-wymiary to ok 1cmxok.2cm

Wyjmij i pożycz od kogoś z takiej samej bmki (taki sam silnik)ponieważ w czipie znajdują się wszelkie kody w zależności od pojemności silnika.

Jeśli nie pomoże to zegary do wymiany

WAżNE-przed demontażem odłącz akumulator z zachowaniem kolejności zdejmowania i zakładania klem.

Powodzenia

Opublikowano

Postaram sie to sprawdzić

A tak apropos zdejmowania klem:

Czy sam mogłem popsuć zegary?:

Był moment kiedy coś sie z nimi stało i nie działały wogóle ( nie było też napisu code)

Wyjełem zegary ( bez odłączania akumulatora ) i wsadziłem wszystkie kostki na miejsce. Po tej operacji zegary zaczeły działać tylko że świeciła się lampka od awari Air Baga.

Po przejechaniu jakichś 100 km zegary znowu przestały działać i pojawił sie napis CODE

Opublikowano

No właśnie z wielu względów w pierwszej kolejności należy zdjąć klemy z aku.Kolejnośc zdejmowania klem to

1-najpierw minus

2-następnie plus

Przy zakładaniu odwrotnie

1-plus

2-następnie minus

Prawdopodobnie kontrolka poduszki świeci nadal (było by to dziwne gdyby zgasła).Będziesz musiał pojechać do kogoś kto ją (błąd) wykasuje,ponieważ jakiego licznika byś nie włożył to kontrolka poduszki i tak będzie świeciła.

Sprawdż to o czym wcześniej pisałem

Opublikowano

Witam

Kupiłem drugie zegary podobno w super stanie ( z wyświetlaczy mają nie gasnąć pixele ) i moje pytanie:

Jak wcześniej pisałem na moich obecnych zegarach pojawił sie napis CODE.

Czy zegazy sypneły sie same, czy moge mieć jakieś np zwarcie w instalacji które je zabiło.

Za drugie zegary musze wypłacić 300 pln i nie chce ich od razu zamordować.

Jakieś rady

Help

:modlitwa: