Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cieknie mi płyn z chłodnicy juz dłuższy czas jak by nie patrzec ale puki malo leciało nie przeszkadzalo mi to zbytnio.

Ale dzisiaj troche bume przegoniłem i zauwarzyłem spora kałurzę pod samochodem i cała chłodnica z dołu był zlana płynem.

Z braku czasu zostawiłem to i poczytałem sobie "Bmw e36 - sam naprawiam" pokazana jest tam chłodnica jakby rozebrana na części, są tam jakieś uszczelki, czujniki dużo tego.

Czy jest możliwość rozebrania i złożenia chłodnicy łącznie z uszczelnieniem czy trzeba kupować nową???

gdzies za dwa trzy dni napisze co i jak bo wtedy bede mial wolny podnosnik

Edytowane przez dunaj2
Opublikowano

Cześć

To zależy skąd dokładnie cieknie Ci płyn?

Często zdarza się że cieknie on spod zbiorniczka wyrównawczego (który jest zintegrowany z chłodnicą) i wtedy wystarczy wymienić uszczelnienia zbiorniczka.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF41&mospid=47430&btnr=17_0089&hg=17&fg=05

numer 3 na rysunku

Jeżeli jednak cieknie Ci z rdzenia to niestety zostaje Ci albo regeneracja albo wymiana na nową/używaną.

Pozdro

Pablo

Opublikowano
Dokladnie tak jak powiedzial przedmówca. Dodam tylko ze jesli chcesz sciagac zbiorniczek to nie ciag go w góre bo jest z dolu na uszczelce w kształcie prostokąta i z góry na mniejszej okragłej uszcze. Najlepsza i prosta metoda na to jest odkrecenie czujnika i odpływu z dołu zbiorniczka, tak zebys mial w nim dziure i pelny dostep. Bierzesz kawalek drewna dłuzszego niz zbiorniczek, wkladasz go od dolu do samej góry tak zeby sie zaczepil o krawędz i stukasz w kijka. Zbiorniczek powinien wyskoczyc bez wiekszych oporów. Nie wyciagaj zbiorniczka ani niczym nie podwazaj bo to troche delikatny kruchy i łamliwy plastik. Po wyciagnieciu obie uszczelki dostaniesz w kazdym sklepie z hydraulicznymi czesciami. Nie musi to byc motoryzacyjny bo za taka uszczelke zaplacisz tam ok. 30zł, a przeciez masz dwie uszczelki do wymiany. Najlepiej pojsc do takiego sklepu gdzie sprzedaja rury kible itp. i dobrac uszczelki. Napewno beda takie same. Dolna jest niby czworokątna ale mozna spokojnie zalozyc okragłą (wazne zeby byla tylko odpowiednia jej grubosc i objętosc po rozciagnieciu. Ja tak u siebie zrobilem i nie ma problemow. Nie zapomnij tez na koniec odpowietrzyc uklad chlodzenia bo cala robota pojdzie na marne.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja widze na to dwa rozwiązania

1. poszukaj na necie zakladu który zajmuje się naprawą chłodnic, podjedz i zapytaj o mozliwosci naprawy oraz koszty

2. sam miałem problem z nieszczelnością, naprawa nie była miożliwa dlatego musiałem kupić "nową"...na allegro znalazłem uzywke za 130 zeta po stargowaniu cena całkowita z przesyłka 100 :D i powiem Ci ze teraz wiem ze jest to chyba lepsze rozwiązanie.

;)