Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko planuje wymianę rozrządu jakiej firmy polecacie części.

Czy ktoś z Was próbował sam wymienić rozrząd, jakie części muszę kupić.

Opublikowano

Witam

Ja u siebie stosuje pasek gates, rolki skf- idą trzy, dwie prowadzące i jedna napinająca.

Wymiana paska jest stosunkowo prosta dla wprawionych, trzeba zblokować koło zamachowe prętem z lekko sfrezowanymi krawędziami fi12 wkładając go w otwór kadłuba i koła zamachowego od strony kierowcy za wysokości mniej więcej w połowie silnika to znaczy na pograniczu kadłuba i miski olejowej i wałek rozrzadu tu niestety trzeba mieć specjalny przyrząd, który zakłada się na wałek a konkretnie na czworokąt przy pierwszym cylindrze licząc od rozrzadu, przyrząd

jest na stronie http://www.e30.de/ ( w DO IT YOURSELF -Zahnriemenwechsel beim M40)

W trakcje napinania paska rozrządu powinno być poluzowane koło rozrządu nie polecam wymiany z urzyciem korektora (robienie znaków).

Przy okazji warto spojrzec na uszczelniacze wałów i przy okazji wymienic

,zwróc też uwagę na stan pompy wodnej,ale to tak na marginesie.

Powodzenia(':cool2:')

Opublikowano

Dzięki za opis, chyba jednak pojadę z tym do mechanika nie podejmę się tego sam. Mogą być tego droooogie :lol: konsekwencje.

Kupiłem już pasek Gates rolki INA (LUK) I szukam teraz po znajomych dobrego mechanika.