Skocz do zawartości

Uciążliwe drgania w kabinie 2.0 diesel 136 KM 2001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem świeżo zalogowany, ale od jakiegoś czasu śledziłem komentarze innych i mam nadzieje, że może będzie ktoś obeznany w następującym temacie? : Moje BMW - e46, 2.0 D (136) 2001 rok, automat Jakiś czas temu wymieniłem poduszki pod silnikiem (jedna była całkowicie wyeksploataowana, wyciekła, drugą zmieniłem dla zasady). Wcześniej odczuwałem dosyć uciążliwe drgania w kabinie i byłem pewien, ze to z tego powodu. Po zmianie okazało się, że jest lepiej (nie ma juz szarpnięc przy gaszeniu silnika itp), ale moim zdaniem nie jest jeszcze tak, jak byc powinno. Obroty stałe na poziomie 750 (nie wiem czy troche nie za niskie), ale nawet po dodaniu gazu nadal czuje drgania. Nie jestem uczulony i wiem, ze klekot to klekot:) ale w innych nawet starszych dieslach tak duzych wibracji na pewno nie ma. Po otwrciu maski i obmacywaniu silnika, jak na moje troche za duze te drgania. Prosze o wsparcie i sam chętnie pomoge w innych tematach bo to juz moje drugie BMW (wcześniej e36) więc troche juz bawarczyka poznałaem. Pozdro;)
Opublikowano
Oczywisicie nie ma tu nic do rzeczy jaki ma kolega bieg na automacie ??? Jak nie poduszki to obroty (ja na zimnym mam 900, pozniej 800). Proponuje poogladac egr i ewentualnie odlączyc.

Xdrive

Koder

Opublikowano
a jeśli mogłby kolega podpowiedzieć w jaki sposób odłączyc egr i czy odłaczając to nic sie nie stanie. Dodam tylko, że drgania najbardziej odczuwalne są na pozycji N automatu, lub na tez pozycja D np podczas krótkiego postoju na światłach......
Opublikowano

jezeli obroty utrzymuja sie na rownym poziomie i nie faluja to na 100 % to nie egr , ja bym ci raczej poradzil sprawdzic uklad wydechowy :)

na wyskosci tylniego siedzenia rura wydechowa jest oslonieta dwoma metalowymi blachami na ktorych sa gumy na ktorych lezy wlasnie ta rura - i to przez to sa przenoszone drgania na cala bude. Nie slychac tego bo sa gumy ale drgania sa wkurzajace ,ja wywalilem te gumy i opuscielem lekko te blachy na podkladkach

E46 320d 2001r. - BLACK SKORA,XENON :-)) WKROTCE CHIP

http://xs414.xs.to/xs414/07143/654968.JPG

Opublikowano
tak więc miałem fure na kanale, sprawdzałem olej w moście i skrzyni, a przy okazji szukaliśmy z kumplem przyczyn drgania. Okazało się że cały wydech mam luźny, lata zaje.....e. Nie miałem czasu na sprawdzenie w którym miejscu jest luz (na pewno gdzies bliżej silnika - pod osłonami, na których zdjęcie nie miałem czasu). Pod koniec tygodnia będe to sprawdzał,ale na bank jest tam coś urwane, albo pęknięte....