Skocz do zawartości

[e30] sprzeglo hudrauliczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zminiam autoamta na reczna, w ktorym miejscu powinienem podlaczyc przewod od pompki przy pedale, jeden idzie do skrzyni a drogi gdzie ?
Opublikowano
ale w ktorym miejscu dokladnie, czy w automacie jest ten sam zbiorniczek jak przy recznej? z dolu zbiorniczka byla sroba odkrecilem ja i tam podlaczylem wezyk , ale sprzeglo nie dziala
Opublikowano
w wezyki odpowietrzylem a przy tloczku ukrecil sie odpowietrznik, czy to moze byc przyczyna ze w ogole sprzeglo nie dziala, czy by szarpalo lub cos w tym stylu ?
Opublikowano
... musisz odkręcić odpowietrznik przy skrzyni , dolać płyny do zbiorniczka i postępować tak jak przy odpowietrzaniu hamulców , tzn. jeden naciska na pedał o drugi operuje odpowietrznikiem , a jesteś pewien że siłownik pracował przed tym jak Ty go montowałeś ? jak pojawi się płyn już pod normalnym ciśnieniem / bez powietrza / a sprzęgło nie wyciska to może być uszkodzona membrama w samym siłowniku - jak ona przepuszcza to nie będzie działać ..
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

... i w tym górnym ( nie Twój model ale jest fotka ) :

http://allegro.pl/item177543711_silownik_sprzegla_bmw_e36.html

i tym dolnym jest marżetka / membrama / gumowy oring / pierścień / harmonijka ochronna , czasami w komplecie dają sprężynki - sprzedawane są w kompletach - góra- dół lub osobno - koszt ok 12 - 15 zł za komplet , góra i dół różni się wymiarami , musiałbyś zacząć od góry , jeżeli płyn schodzi ze zbiorniczka do pompki nad pedałem i pojawia się w dolnym otworze / zatkaj go i naciśnij pedał , jak będzie opór to znaczy że bebechy powinny być dobre , odkręć przewód metalowy od dolnego siłownika - tam już możesz ekperymentować z ciśnieniem , podłącz przewód do siłownika i odpowietrz , jak bedzie odpowietrzony a nie będzie oporu na sprzęglę to olbo jego bebechy przepuszczają .... jeżeli jest opór przy wyciskaniu a nie działa to .... chyba źle żłożone - soryy że tak się rozpisałem ale jak tego nie robiłeś to truno wytłumaczyć jak jest kontakt raz na 2 godziny :wink:

Opublikowano
no tak, dzieki ze szczegole wytlumaczenie, jutro bede z tym walczyl i o jakichkolwiek postepach bede pisal na bierzaco, jeszcze jedno: czy ma znaczenie ta guma ochronna bo i na dole i u gory jest peknieta
Opublikowano

... one sa w zestawie naprawczym , mają tylko zabezpieczać trzpień przed brudem - na górnym siłowniku dużo go nie ma bo jest w kabinie , dolna harmonijka wraz z trzpieniem wchodzi do skrzyni biegów - tam już troche tego może być " ale to w skali kilku lat " - generalnie chodzi o to by nic nie dostawało się na trzpień i cylinderek tego siłownika i żeby go nie rysowało .... w sumie , jak siłowniki będą trzymały a tylko pęknięcie harmonijki bedzie Ci spędzało sen z oczu :mrgreen: to sklej to kropelką i lekko ściśnij , tam nie działa żadna siła z wyjątkiem pracy samego tłoczka i sciskania harmonijki - uszczelnieniem tłoczka jest gomowy pierścień na tłoczku i wspomniana marżetka - harmonijki są poza układem hydrauliki :cool2:

PS. mówimy o tych harmonijkach jak na tej fotce ? ( pomiędzy oczkiem a korpusem , a w dolnym siłowniku na trzpieniu ? - fotka poglądowa ! )

http://allegro.pl/item177543711_silownik_sprzegla_bmw_e36.html

Opublikowano
pompka przy pedale padła, na początku jak ją sprawdzałem dosyć mocno tryskała, teraz sprawdzałem drugi raz i ledwo co tryska, czy każdą pompkę da sie naprawić przy pomocy zestawu naprawczego? rozebrałem ją i tam wszystko wygląda w miare ok, może uszczelki są już zużyte i nie ma takiego ciśnieni>?
Opublikowano
nie, plyn caly czas dolewalem, wyciagnelem nawet ta pompke i wlozylem wezyk do sloiczka a efekt dokladnie ten sam, a czy pompka od innego modelu bedzie pasowac, bo z tego co orientowalem sie ciezko dostac do e30
Opublikowano
czy pompka od innego modelu bedzie pasowac

... to zależy nie od modelu tylko od typu skrzyni i silnika - daj mi swój Vin na PW - coś będziemy szukać i radzić ...

PS. tam głównie chodzi o dł. tego trzpienia , roztaw otworów a przy zakupie zestawu naprawczego - o średnicę tłoczka i cylinderka .

Opublikowano
tloczek przy skrzyni mial zapchany odpowietrznik, a silowniczek przy pedale wymienilem na silownik od piatki, po odpowietrzeniu sprzeglo zaczelo dzialac, aczkolwiek pedal od sprzegla jest sporo wyzej od hamulca, zastanawiam sie czy nawiercenie na ramce i zamontowanie go troche nizej pomoze a jak nie to wymienie na oryginalny od 3, to jest juz maly szczegol, najwazniejsze ze wszystko dziala, wielkie dzieki za pomoc