Skocz do zawartości

Maksymalnie ciśnie 140/150 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

motor 1.8 M40 wiadomo 113KM nie ma z czego cisnąć ale... maksymalnie bujam go juz cisne i w ogóle -> dochodzi z górki do max 150km/h.

Jak go kupilem cisnal 170/180 bez kłopotu.

Tak jakby go cos dosłownie trzymało.

Powiedzcie mi od czego mam zacząć ,zeby dowiedziec sie co go trzyma.Co sprawdzić i jak ewentualnie.

1. Układ wydechowy

2. Sprzęgło

3. Silnik

.....

......

bo tak sie jezdzic juz zupelnie nie da.

Wielkie dzięki dla wszystkich pomagających!

Pozdro

Opublikowano
O ile sie nie myle to masz silnik m40, wkreca ci sie na obroty do konca?? Moze wałek rozrządku masz zorany, albo popychacze. Warto sprawdzić rozrząd.
Opublikowano
a moze spusc hamulec reczny :mrgreen:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
Sprawdz rurę gumową między ineterkoolerem a turbiną, jeśli jest nawet pęknięta to ją wymień i będzie git.
Opublikowano
Sprawdz rurę gumową między ineterkoolerem a turbiną, jeśli jest nawet pęknięta to ją wymień i będzie git.

intercooler i turbina w m40 hmm nie sądze:) ja stawiam na rozrząd, wałek itp, wkręca ci sie na oborty bez problemu do końca?? jak pracuje silnik ogólnie, są jakieś pierdy itp?? czy raczej równo i bezproblemowo??

Opublikowano

tak wlasnie mozna liczyc tu na fachowa pomoc ja te forum traktuje na luzie bo juz dawno auto by sie rozpadlo korzystajac z takich rad :cool2:

Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
  • Autor
No wlasnie silnik wedlug mnie pracuje normalnie tyle że jak puszcze pedał gazu to czuje szarpniecie,dość szybko hamuje i do tego czuje takie skoki jakby sie dławił spalinami ! Mimo ze temperatura nie przekracza 90 to wydaje mi sie ze silnik sie grzeje i cierpi. Jesli chodzi o rozrzad to zerwał mi sie podczas jazdy,probowalem odpalic i ładnie stluklo tam z 1.5 roku temu i miałem naprawe.Nie pamietam co mi tam wymieniali ale po naprwaie jezdził jak trzeba. :D
Opublikowano

To co moze tak przyszło mi do głowy jak mówisz o tym szarpaniu itp że może sprzęgło masz na wykończeniu moze ci się tak slizga już że auto wyje tzn silnik wchodzi na oroty a auto nie jedzie ?? Nie wiem ja mialem slizgające sie sprzeglo w mojej bylej 316 i bylo podobnie , cisnalem a auto niejechalo, oroty wchodzily a auto powolasta i muł był, może katalizator zapchany ale to nie sądze, nie jestem mechanikiem, tak jak kolega wyzej napisał, jedź do mechanika i powie Ci co i jak

Ps Nioe chodzilo mi o pasek rozrzadu ktory ci sie zerwał tylko wałek popychacze itp, wchodzi ci na obroty do konca do oddcinki czy rzezi przy jakis 3,5 4 tys i dalej nie he wchodzic??? :|

Opublikowano
  • Autor
Na obroty wchodzi powyżej 4000 tysi normalnie do czerwonego pola ,dalej nie próbowałem.Tylko tyle ze razem za tymi obrotami nie idzie prędkość :roll: Muł straszny.Na trójce rpzpędzam go do 110 i wrzucam czwórkę to na tej czwóreczce oborty ciągle rosną a prędkośc tak jak pisze max 140/150.To jest nierealne zeby na 4 biegu mial zakres 110- 140. Ja tutaj bardziej te sprzegło podejrzewam i/lub wydech bo sprzęgło bierze przy koncu i czesto jakbys nie zmieniał biegów to szarpie przy zmianach. A wydech zmienialem niedawno od katalizatora do samego końca ale katalizator został stary. I wlasnie jak dośc szybko jade, puszczam nogę z gazu to czuje jakby samochód skakał dławiąc sie spalinami! W ogóle muła ma strasznego albo to te sprzęgło nie wiem.Czekam ze odezwie sie ktoś kto miał podobny problem np; wymieniał sprzęgło . A tak w ogóle można sprawdzic sprzęgło w jakim jest stanie??nie chodzi mi tutaj o zuzycie w procentach,tylko ogólne stwierdzenie ze sie nie nadaje !Dawno temu jak padlo mi sprzęgło w POlonezie to mogłem jechac na maxa 40-50km/h i nic wiecej ale to wtedy było oczywiste.Jeżeli chodzi jeszcze o przebieg to jest oryginalny 93 r 171.000tys. Malo nim jezdze ,a mam go ponad 5 lat i po 10 tysiach przejechanych niecale 0.5 litra oleju mi ciągnie.Silnik ogólnie suchy.
Opublikowano

Kolego stawiam wobec tego jak wspominałem w 90% że to sprzęgło. Jak kupowałem swoje byłe E-36 316 tez z motrem m40 sprzęgło łapało mi przy końcu ale pojeździłem trochę z tym, po jakims czasie nie dalo sie jeździć szarpało czasem ale najwiekszy problem to własnie to że wciskasz gaz, obroty idą w góre czujesz ze silnik wyje a auto nie jedzie, nie ciągnie, bo slizga sie sprzęgło.

Wymień jak najwcześniej ja poczekałem do końca aż mi klekotało wszystko :mad2: głupota. Jak mechanik rozebrał sprzęgło. to łozysko całe powtarzam .całe było rozwalone, zezarte a tarcza sprzęgła wytarta wyżłobiona ostro. Sprzęgła nie da się sprawdzić , tak naprawde dopóki nie rozbierzesz. Do tego trzeba wyjać skrzynie biegow, za wyjecie skrzyni żadją sobie od 150 do 200 zł za samo wyjęcie skrzyni, a trzeba ja wyjac zeby wymienic sprzegło. Jesli chodzi o to sprzęgło to wymień jak najszybciej bo wdasz sie w duzo wieskze koszta, mozliwe ze narazie do wymiany jest np sama tarcza sprzegła, docisk, i tyle kupisz samą tarcze zaplacisz za wymiane i juz, a ja pozekałem i musiałem kupować cały komplet który kosztuje cos w granicach 600-700zł takie ceny były rok temu do m40 jak robilem. Ja kupiłem uzywkę komplet oryginał w dobrym stanie za które zapalcilem 350 zł plus robocizna 250.

Powtarzam zrob to jak najszybciej, u mnie nawet koło zamachowe było wyżłobione od tego łozyka które sie rozsypało w środku i poryło wszystko. Byłem w szoku jak zobaczyłem jak to wygląda i że w ogóle mialo prawo działac. Pozdrawiam i mam nadzieję ze pomogłem

:cool2: