Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zdarzyło się że serwo zaczeło glosno chodzić, slychac bylo je na jaowym biegu a nasilało sie do silnego zgrzytu podczas skerecania, nie tylko w skarajnych polozeniach. Po wylaczeniu silnika w zbiorniczku wyrównawczym była piana.

O dziwo po ostygnieciu i dalszej jeździe efekt już się nei powtórzyl - zero buczenia i calkowity brak piany.

Dodam żę plyn byl wymianiany 2 Tkm temu i poziom ma dobry.

1.Czy to padająca pompa wspomoagania? Warto to naprawić odrazu czy jeżdzić aż calkiem padnie?

2. Dlaczego raz zachowuje się dobrxze a raz zle?

3. Na czym polega naprawa i jaki jest koszt orientacyjny robocizny i cześći?

Czy to poprostu wymiana pompy i odpowietrzenie czy są jeszcze jakieś czynnośći ? Warto kupić używaną pompę z sprawdzonego żródła?

bede wdzieczny za info doswiadczonych w tym temacie.

Opublikowano

Serwo to jest wspomaganie hamulców :)

Ad.3 Pompę oddaje się do regeneracji. Sam ostatnio oddawałem. Koszt to jest około 250 - 350 zł. Niestety u mnie okazało się że pompa już nie nadawała się do regeneracji, bo miała już za duże luzy na wirniku. Więc lepiej oddać ją do naprawy zawczasu bo później może być za późno, o ile to akurat pompa jest przyczyną usterki. Mam teraz używaną (130 zł), niby z samochodu o małym przebiegu, narazie działa, ale jak długo? Pożyjemy zobaczymy. Wolałbym jednak regenerowaną bo pewniejsza i z roczną gwarancją.

Acha a do e36 na allegro są pompy NOWE w cenie 400 zł.

Pozdrawiam.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano

Zasada Serwo-mechnizmu jest zastozowana w wielu miejscach w aucie, al e ja bylem nauczony ze hamulce to hamulce a na wspomaganie mowimy w skrócie serwo taj jak zreszta w innych jezykach np niem. (Servo)lenkung :-)

Polecacie te pompy z allegro za 400 PLN? ile roboty jest z wymiana? ew ile warsztat powinien za to wolac ?