Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poniższym schemacie, pochodzącym zresztą z BME ETK ON LINE, mam w planie wymianę rurki nr 2.

http://bmwfans.info/original/E31/Cou/850Ci-M70/ECE/L/A/1991/04/mg-18/ill-18_0142/

Mam na zamiankę identyczna, pasującą od 750ki. Robiłem już wstępne podejście do jej samodzielnego wyjęcia i z odkręceniem jej od reszty dolnego tłumika nie będzie problemu, natomiast gorzej sprawa wygląda przy kolektorze wylotowym. Rurka ta przykręcona jest do niego na dwie śruby i z jedna od zewnątrz silnik nie będzie problemu. Natomiast jest druga od strony silnika i dobrać się do niej to będzie wyzwanie. W najbliższych dniach ściągnę kolektory ssące, gdyż chce uszczelnić ich uszczelki oraz wymienić uszczelki pod pokrywami cylindrów. Myśle, że wówczas będzie więcej miejsca i odkręcę cały kolektor wydechowy z ta rurka i,,na lądzie,, wkręcę nową. Może ktoś ma pomysł jak by to sprawniej przeprowadzić o ile mój pomysł nie jest najsprawniejszy?

Opublikowano
Myśle, że wówczas będzie więcej miejsca i odkręcę cały kolektor wydechowy z ta rurka i,,na lądzie,, wkręcę nową. Może ktoś ma pomysł jak by to sprawniej przeprowadzić o ile mój pomysł nie jest najsprawniejszy?

A nie jest za ciasno aby zsunąć kolektor wylotowy ze szpilek ?

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano
Jest ciasno jak cholera....niestety w przypadku problemów z rozrusznikiem trzeba zwalać ten ostatni kolektor wydechowy...co do wspomnianej rurki nr 2 to przy drugim podejsciu odpadłem, gdyz byłem sam a trzeba dwóch osób. Jedna trzyma od dołu nakretke na wydłuzonej bodajrze 10ce a druga odkręca śrube od góry.To moje podejście co nie wyklucza innych metod. :cool2: