Skocz do zawartości

524 td Problem z szarpiacym silnikiem na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu przy zmianie biegu 1-2 2-3 szarpie silnik na mniejszych obrotach niz 2tys, zimny i goracy.

Poza tym brakuje mu mocy i spala 5,2l na 100km a ma silnik 2,4td. dodam ze niedawno kupilem go i nie wiem co sie dzieje.

To moje pierwsze BMW i mam nadzieje ze bedzie OK :? .

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do spalania 5.2 to jakies wybitnie dobre. Jezeli chodzi o szarpanie to moze byc nastawnik pompy wtryskowej, moze zawieszac sie sekcja na pompie albo moze padac kolo dwumasowe.

Powiedz czy jak gasisz silnik i jak autko chodzi na biegu jalowym to czy "rzuca" buda - jezeli tak to bedzie to dwumasowka

Opublikowano
  • Autor
Na postoju wszystko Ok, praca silnika jest równa. Na początku tego nie było ale kilka razy go przeciągnąłem zaledwie może do 3.5 tyś może 4 i od tego czasu jakby miał więcej mocy ale szarpie przy spokojnej jeździe po zmianie biegu. Zauważyłem ze też przekraczając 3 tys. wskazówka obrotów spada do zera może to wina brudnego czujnika.
Opublikowano

Jak najbardziej moze to byc wina czujnika. Mi czasami zamaka czujnik w dyfrze od predkosciomierza i mam podobne objawy.

Sprawdz czujnik polozenia walu

Opublikowano
  • Autor
Okazało się ze czujnik ok., Ale jest już dobrze po odłączeniu akumulatora na całą noc obrotomierz działa dobrze. Mam jeszcze cos nie tak z wskaźnikiem spalania, bo jak puszcz gaz jest na zero a jak troszkę wcisnę to max. Nie wiem, co jest, ale na pewno odłączenie zasilania nie pomoże .
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
czesc . mam ten sam problem. i cie nie pociesze to POMPA WTRYSKOWA(w moim przypadku) to koszt 2-3tysiecy
Opublikowano
  • Autor
W moim przypadku byla to wina starych akumulatorkow w liczniku. Wymienilem je na nowe i jest juz ok :) nawet oil servis pali sie na czerwono ale reset i jest na zielono;) A brak mocy prawdopodobmnie czujnik cisnienia doladowania turbo bo po jego odlaczeniu nie ma roznicy. Moze ma ktos taki do sprzedania?
Opublikowano
A w ktorym miejscu jest ten czujnik i jak on wyglada bo byc moze mam takie cos.
Opublikowano
  • Autor
Ten czujnik jest na lewym blotniku (od kierowcy). ma rozmiar moze 5 na 10 cm i jest aluminiowy firmy BOSCH.Do niego jest przewod od kolektora sacego i kostka elektryczna 3 pinowa. Jezeli to nie to to chyba zostala mi jeszcze turbo.Cisnienie daje ale nie wiem czy nie za male.Moze ktos sie orientuje jakie powino byc cisnienie przy np 1500 obm 3000 i np 4000?