Skocz do zawartości

Pozostający gaz w kolektorze dolotowym a sekwencja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam wrażenie że po postoju mniej-więcej jeden dzień auto źle mi zapala bo silnik musi przepalić mieszankę gaz+benzyna. Zaś przy postoju 3-4 dni zapala normalnie bo ten gaz ucieka stamtąd.

Czy to możliwe? Myślałem że przy sekwencji nie ma takich problemów :(

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziwna sprawa bo przy senwencji wtryski pracują tak jak benzynowe wiec przy wyłączeniu silnika już nie jest podawany gaz pozatym na butli jest elektrozawór który zamyka dopływ gazu, musisz jechać do gazowników zeby posprawdzali szczepności ew. podpieli do komputera instalacje bo jesli sie robi tak jak piszesz to taka mieszanka może rozpierniczyć kolektor.

Swoją drogą u mnie też niekiedy czuć kuchanką gazową :) ale tylko wtedy gdy przegazuje i odrazu wyłącze silnik...

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg

Opublikowano
Dziwna sprawa bo przy senwencji wtryski pracują tak jak benzynowe wiec przy wyłączeniu silnika już nie jest podawany gaz pozatym na butli jest elektrozawór który zamyka dopływ gazu, musisz jechać do gazowników zeby posprawdzali szczepności ew. podpieli do komputera instalacje bo jesli sie robi tak jak piszesz to taka mieszanka może rozpierniczyć kolektor.

Swoją drogą u mnie też niekiedy czuć kuchanką gazową :) ale tylko wtedy gdy przegazuje i odrazu wyłącze silnik...

U mnie generalnie nie smierdzi gazem tylko wtedy jak rozbieram dolot... to filtr powietrza troche smierdzi i okolice...

Pozdrawiam

Opublikowano
eee w Audi tak miałem, ale to wszystko przez to ze długo miałem instalacje i po wsztstkich testach wyszło na to ze cały dolot jest poprostu przesiąkniety smrodem gazu a filtr powietrza to juz podstawa była ale to była instalka drugiej generacji.

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg

Opublikowano
Witam gaz odparowywuje z kolektora kilka do kilkunstu minut a nie dzień i przy instalce I,II gen. a wtryski zamykają gaz zaraz po zgaszeniu sil.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może puszczać któryś wtryskiwacz. Test jest prosty. Podłącz się kompem do sterownika LPG i po wyłączeniu silnika obserwuj ciśnienie LPG, jak spada - masz gdzieś nieszczelność. Może to być niedomykający się wtryskiwacz.
Kai
Opublikowano
Może puszczać któryś wtryskiwacz. Test jest prosty. Podłącz się kompem do sterownika LPG i po wyłączeniu silnika obserwuj ciśnienie LPG, jak spada - masz gdzieś nieszczelność. Może to być niedomykający się wtryskiwacz.

O właśnie coś takiego może być :) Dzieki za specyzowanie...

A jeśli wtryskiwacz się zawiesza to znaczy że jest do wymiany czy raczej przeczyszczenia? Czy w OMVL trzbea wymieniać całą listwę czy wystarczy pojedyńcze wtryskiwacze?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz, ze względu na skoszty, zawsze zaczyna się od czyszczenia. Jak to wyglada w OMVL - nie mam pojęcia.
Kai