Skocz do zawartości

[E30]problem z nie rozlaczajacym sprzeglem i slabymi hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, jakis miesiac temu wybralem sie w mala trase. chcac ruszyc ze swiatel okazalo sie ze mam problem z wrzuceniem jedynki i dwojki, biegi te wchodza z bardzo duzym oporem niekiedy ze zgrzytem, zauwazylem, ze sprzeglo nie rozlacza napedu, samochod potrafi sie lekko toczyc na jedynce lub na wstecznym przy maksymalnym wcisnieciu sprzegla, dodatkowo sprzeglo juz nie trzyma tak jak kiedys, przy ostrym wrzuceniu dwojki czuc maly poslizg sprzegla, wszystko to stalo sie nagle z dnia na dzien. dzisiaj rano wsiadam do auta, ruszam i okazuje sie ze hamulce dzialaja bardzo slabo, mialem problem z zablokowaniem kol, po kilku mocniejszych hamowaniach jakby wrocily do normy choc do tego nie mam pewnosci (moglem sie przyzwyczaic) co jest nie tak z autem? stary plyn hamulcowy?
Opublikowano
zalezy kiedy zmieniales i czy masz go w ogole??? zacznij od wymiany
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
wygląda na to że masz mało płynu w zbiorniczku a jak nie to to siłownik przy skrzyni pada zobacz czy nie cieknie w e30 standardowa usterka po tylu latach zresztą jak wrzucasz biek wciśnij 2 lub 3razy sprzęgło i zobacz czy lepiej wchodzi jak tak to siłownik
Opublikowano
plynu hamulcowego w ogole nie ubywa jest na odpowiednim poziomie, metoda na kilkukrotne wcisniecie sprzegla nic nie daje, poprawe wrzucenia biegu daje tylko dlugie i mocne trzymanie sprzegla, silownik sprzegla juz ogladalem, jest suchy, myslalem jeszcze na odpowietrzeniem calego ukladu, czy mozliwe jest ze bardzo stary plyn moze dawac takie efekty?
Opublikowano

czytales to w ogole????? zal ci tych kilkudziesieciu zlotych na wymiane "bardzo starego" plynu hamulcowego to moze sprzedaj auto!!!!???

Opublikowano
Moze ukl. hamulcowy jest zapowietrzony? Wtedy wlasnie raz hamuje dobrze, raz zle. Jak ci ciezko biegi wchodza to po wcisnieciu sprzegla lekko przegazuj zanim zmienisz bieg, ale to tylko polsrodek...
E30 318IS Rally
Opublikowano

skoro jak milas pisze, stary plyn nie zmienil nagle swoich wlasciwosci, to go nie zmieniaj, moze w ogole nie powinno sie go zmieniac?

tylko skoro tak to od czego zaczac???

Opublikowano

czytales to w ogole????? zal ci tych kilkudziesieciu zlotych na wymiane "bardzo starego" plynu hamulcowego to moze sprzedaj auto!!!!???

wlasnie nie wiem czy mam bardzo stary plyn, zapytalem czy "bardzo stary" plyn moze dac takie efekty, dobrze ze milas madrze odpowiedzial ze plyn nagle nie zmienia swoich wlasciwosci, a dokladnie w czasie jednej przejazdzki, nie zal mi pln na wymiane, ale myslalem czy by najpierw nie odpowietrzyc ukladu, i zastanawia mnie to czy jesli sprzeglo sie zapowietrzylo to czy tez hamulce moga sie zapowietrzyc.

Opublikowano
kolego i tak chcesz odpowietrzyć heble to mam dobry pomysł wydaj 20PL i kup nowy płyn zalej go i odpowietrz heble jak nie pomoże to napisz o skutkach napewno zaradzimy ale płyn to dobry początek a i tak musisz odpowietrzać co ci zalęży 20-30pl kilka piwek mniej :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: