Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może ktoś sie oriętuje jak to jest z holowaniem pojazdu który nie posiada ubezpieczenia OC?

W kodeksie drogowym nigdzie nie jest opisany taki przypadek. Przestudiowałem Kodeks Drogowy art 31 o holowaniu i jest tylko mowa o lince, układzie hamulcowym i kierowniczym a moja kwestia nie jest uregulowana tymi przepisami.

Mam w sobotę do sholowania BMW z ważnym przeglądem ale bez OC. I proszę nie piszcie że lawetę można wziąć.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Wiktor

Opublikowano (edytowane)

na logike żaden pojazd bez oc nie ma prawa poruszać sie po drodze, nawet holowany, co innego na lawecie

Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:

1) pozostawienia pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub w inny sposób zagraża bezpieczeństwu;

2) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

/pojazd holowany też jest uczestnikiem ruchu drogowego- może nastąpić zdarzenie drogowe, w którym uczestniczy pojazd holowany i inny pojazd/

także kolego bezstresowo to laweta tylko Ci pozostaje- albo wykupic OC na ten samochód

Edytowane przez sebos76
Opublikowano

Tylko laweta, samochód nie ma prawa być na kołach na drodze. Brak OC to chyba 3000zł.

Jak Cię gliniarze złąpią, wzywają swoją pomoc drogową,która ma wygrany przetarg na dany powiat. Samochód zabierają na swoj parkin strzeżony i płacisz. Firma w której robie holuje samochody dla policji. Z miasta 122zł, parking za dobę 12,2zł,