Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko.

Mam BMW 318i z 92 roku.

Tarcze hamulcowe jakie seryjnie w nim zamontowano to "niewentylowane" dyski

Podczas hamowania z predkosci 120km/h powstaja drgania kierownicy (tak od 70 podczas dalszego hamowania przestaje drgac)

Podejzewam ze te moje cieniutkie dyski sa troche pofalowane i chce je wymienic na inne-wiem ze najlepiej byloby kupic nowe i miec problem z glowy, ale ja mam na oku dwie pokiereszowane Betki- jedna e36 z wentylowanymi tarczami a druga to e46 tez wentylowane-oczywiscie mlodsze roczniki

Pytanko jest nastepujace-czy przy zmianie na te wentylowane trzeba cos przerabiac czy wystarczy wymienic dysk razem z kompletnym zaciskiem

i czy mam dobierac tarcze do pojemnosci czy moge np. wstawic od 320 ?

Co do katalizatora-czy ktos wie jak "uciszyc" oslone katalizatora...co ruszam to mi "burczy" :?

Pozdro z wyspy :mrgreen:

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano

co do tarcz to wystarczy zmienić razem z zaciskiem,choc nie wiem czy nie lepiej założyć takie jakie masz i nowe (urzywane mogą być gorsze od twoich,bo przy wypadku ktoś zapewne ostro hamował i wiadomo...)

póżniej też możesz mieć większe koszty na wymianie kolejnych wentylowanych bo są droższe.

Co do kata to ta osłonka jak już zacznie latać i brzęczeć to nawet pospawanie jej na niedługo pomoże ,mam to samo, i chyba tylko wymiana na nowy pomoże niestety.

Opublikowano
..urzywane mogą być gorsze od twoich,bo przy wypadku ktoś zapewne ostro hamował i wiadomo...)

Gorsze od moich juz raczej nie beda

1e primo-moje juz sie nie nadaja nawet na przetoczenie

2gie primo-jestem prawie w 100% pewien ze moje sa pofalowane

3cie primo(ultimo)- samochody ktore mam na oku nie przeszly "krasztestu" tylko sa poobijane dookola i nawet jesli ktos hamowal ostro to co?? ja tez hamuje i to nie raz!

Co do kata to nie usmiecha mi sie wydawanie paru ladnych stowek tylko po to zeby uciszyc oslone-swoja betke sprzedaje za miesiac i ma po prostu byc cicha :)

Dzieki za cenne uwagi i pozdro!!

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano

Po pierwsze nie piszę że należy kupić nowego kata jeśli lata osłona bo to niepotrzebne koszta, chodziło mi raczej o to że jeśli osłona skoroduje na spawach to niewiele jest szans aby ją umocować. No i po coś ta osłona jest,gdyby nie była potrzebna to by jej nie montowano :!:

po drugie podczas ostrego hamowania z większych predkości następuje przegrzanie tarcz i później nagłe ich wystudzenie, więc wnioski nasówają się same :hand: to tak jak by kupować używane pióra wycieraczek,różnica w cenie nieduża a pewność nowej rzeczy wiadoma :!:

To tak gwoli sprostowania. :roll: