Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

próbowałem dzis naprawic szybe w prawych dzwiach przednich. zamocowalem nową rolke która chodzila w prowadnicy pochylonej pod katem 45 stopni (stara była uszkodzona) , myslalem ze to wlasnie ona byla przyczyna nieprawidlowego zamykania sie szyby:

szyba ok 3 cm przed koncem zaczyna sie odchylac od pionu (od krawedzi dzwi) ucieka do przodu. caly mechaniz ma jakies naprezenia mysle ze to wlasnie dlatego ulega uszkodzeniu jedna z rolek. czasami wlasnie ok 3 cm przed zamknieciem naprezenie jest tak duze ze szyba sie zatrzymuje i odbija w duł .próbowalem wszelkimi sposobami to wyregulowac ale nic nie pomaga. wszsystkie prowadnice sa cale,zaczepy plastikowe równiez, czyba odchyla sie od krawedzi dzwi ok 1,5 cm przez co podczas jazdy slychac swist, szyba sie zamyka prawidlowo wtedy kiedy sie ja reka dopycha w strone słupka

Opublikowano
ja kiedyś mialem to samo i cały czas ślizgi mi pękały czyli te białe plasticzki w szynie, okazało sie że szyba wypadła z uszczelki gumowej od strony lusterka i chodzila na samej szynie, sprawdz to, a jeżeli nie pomoże to spróbuj wyregurlować na prowadnicy, taka śrubka po lewej stronie, przytrzymuje ramię prowadnicy!!!
Opublikowano

u mnie raczej szyba jest w uszczelce bo gdyby wypadla to chyba nie dalo by sie jee zamknąc nawet przy pomocy rąk. w moim przypadku szyba sie zamyka równo wtedy kiedy ja dociągam rekoma zas sama odchyla sie. tak jakby przod szyby sie opuszczal ok 1,5 cm . i te róznice widac potem przy pionowej czasci ramki od dzwi.

chyba ze ta uszczelka w prowadnicy jest uszkodzona w któryms miejscu i dlatego szyba ok3cm przd domknieciem zbacza ze swojego toru.

Jak sie mozna dostac do tej uszczelki od strony lusterka (czesci która znajduje sie w dzwiach)??

Opublikowano
problem rozwiazany okazalo sie ze w narozniku przy lusterku uszczelka jest za mocno scisnieta tz blachy na których sie trzyma uszczelka sa zbyt blisko siebie trzeba bylo wyjac uszczelke i je troszke rozgąc
  • 1 rok później...
Opublikowano
Na krawędzi szyby w drzwiach od strony zamka jest ok.20cm kawałek metalowej prowadnicy z uszczelką.Bardzo często potrafi się odkręcić i wypiąć z łączenia części górnej.Na 99% to jest przyczyną.

Przydatna uwaga - dzięki. Dzisiaj walczyłem z szybą i jedyne co mi się udało, to ręcznie ją usadowić na miejscu, tak żeby nie odstawała. Po odkręceniu boczka znalazłem plastikową prowadnicę luzem - wypadła. Włożyłem ją na miejsce ale to nie pomogło. Jak się dostać do tej części z metalową prowadnicą?

http://to-be.pl/images/bmw.jpg