Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy.

Niedawno a właściwie 3 dni temu zakupiłem BMW 318i COUPE (wersja bez kata). Przebieg: 126 tys udokumentowany. Stan wizualny samochodu rewelacyjny. Silniczek chodzi cicho i równiutko. Jedynym mankamentem są: lekko ubywający płyn z chłodnicy kapie pod nią ale mało, podgrzewanie tylnej szyby (choć po włączeniu przycisku ogrzewania podświetla się), brak niektórych bezpieczników w skrzynce koło silnika, kontrolki nad włącznikami świateł nie działają (ktoś mi mówił ze to wina wyjętych halogenów ze zderzaka).

Jeszcze jednym mankamentem, coś nie wydaje mi się, dzisiaj po uruchomieniu silnika przez 1 sekundę może 2 silnik jakoś głośno zarechotał, ale zaraz potem ustało. Wydaje mi się ze to wina tego iż olej spłynął i hydraulika w głowicy przez chwile nie miała oleju.

Moje pytania to:

1. Jakiego oleju mam używać (jaki zaleca producent) (ja mam zamiar wlać MOTUL SAE 10w40)?

2. Opony jaki rozmiar?

3. płyn hamulcowy, jaki?

4. Płyn chłodzący jaki?

5. Opisane usterki jak się ich pozbyć?

Pozdrawiam i dziękuję.
Opublikowano

Co do klepania zaworów to masz rację i się tym za bardzo nie przejmuj.

Wymień żarówkę nad włacznikiem świateł.

Nie wszystkie miejsca na bezpieczniki muszą być zapełnione.

Olej spoko.

Chłodnica do lutowania ewenualnie wymiana.

Opony .... jakie Ci się podobają.

Opublikowano

No przebieg jest chyba faktyczny bo autko naprawde sie przezentuje silniczek suchy, skrzynia tez.

A opony to ja nie wiem jaki rozmiar? jaki podaje producent? zapasówka wogole nowa jest oi ma rozmiar 195/65/r14

Pozdrawiam i dziękuję.
Opublikowano
195/65/r14 to standart, masz tabele z ogumieniem naklejona na słupku kolo progu......w opcji 205/55/15. ew. gdzies w przydatnych linkach powinienes znalezc tabele z odpowiednikami srednicy. jak nie znajdziesz to poszukam i ci podam
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

Szybki ... może sam grzebałeś w tym tacho ... :nienie: nie ładnie !!

A może uważasz że jak twój był grzebany przez samego siebie aby poprawić sobie humor ... to wszyscy robią tak samo !!

Wszystko jest możliwe, a tym bardziej jak udokumentowany !

Bulkake:

Co do opon i płynów ... zależy jakie masz felgi ( rozmiar ) :?: płyny polecam z ASO - stosunek jakości do ceny 8.35/10 pkt :cool2: :cool2: :cool2:

Pozdrawiam

1602ti

Opublikowano

co do płynów hłodniczych - polecam petrygi, borygo.

co do opon - powinienes miec naklejke od drzwi kierowcy na słupku jakie tam opony pasuja. olej jakis pół syntetyk.