Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Otóż mam taki problem. Musze wymienić tylne amortyzatory w mojej furce. Obecnie mam założone amortki Bilstein B8 i chyba jakieś odrobinke krótsze sprężyny (auto z Niemiec, w Briefie pisało M-Bilstein i były na to jakieś kwity, ze przerobiono zawieszenie w 95 r.) No i w sumie nie bylo by żadnego problemu, ale po numerze seryjnym moich obecnych amortyzatorów odczytałem że są one do modelu e36 ale sprzed 92 roku, a moje auto jest z 94r i do niego idą o innym numerze. No i teraz pytanie które wybrać? Jaka jest różnica w zawieszeniach sprzed i po 92 roku? każdy mi mówi "kup takie jakie były", ale mam wątpliwości ponieważ obecnie występuje taki problem, że większy dołek i wybija mi tą górną poduszkę do której jest przymocowany amortyzator :/ Czy to może być spowodowane tym że amortyzatory już wogole nie trzymaja lub sparciałą gumą z której są zrobione odboje? czy może to być spowodowane właśnie różnicą miedzy tymi amortyzatorami (w niemczech ktos zalozyl inne, ale tam nie dalo sie to odczuc bo nie ma takich dziur jak u nas) ? Pomocy bo już nie moge jeździc takim "pontonem" bez amortyzatorow, a nie chce wydac 700 zł na amortyzatory i kupic nie te co potrzeba. Prosze wiec nie "strzelac" w ciemno w wypowiedziach. Z gory dzieki :) P.S. Zapomnialem dodać że caly czas mowiłem o amortyzatorach Bilstein B8.
Opublikowano
więc tak jeśli chodzi o przyczyny dobijania to obstawiam że amor jest juz całkowicie zużyty , B8 to są krótkie amory, sam takie miałem i czy zalożysz do niego którkie spręzyny czy dlugie to nie powinno nic dobijać, a co do róznicy między amorami 92 a 94 to występuje taka na amorach przednich i zależne jest to od tego czy masz długi łącznika stablizatora czy krótki , roczniki 92 były raczej na dłuższych łącznikach i amory do nich są przważnie droższe ponieważ jest ich dużo mniej , bo większość E36 wychodziła z krótkimi łącznikami stabiliizatora. Sprawdz u siebie łącznik i będziesz wszystko wiedzieć :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Kurcze nikt nie wie? :cry2: A moze ktos wie jaka jest roznica w zawieszeniach standardowych, bo pewnie tez jest. Normalnie jak mi ktos pomoze to bede przed nim :modlitwa:
Opublikowano
Amor o numerze 1526 to amor dwururowy (większy komfort), a o numerze 2725 jednorurowy (twardszy od poprzednika). Jeden i drugi pasuje do e36 od roku prod. 90-. Osobiście mam jednorurowe i jest super.
Opublikowano
No wreszcie ktoś kto sie zna na rzeczy :) Taka wlasnie mnie odpowiedz interesowala. Dzieki wielkie kolego! :cool2: