Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio miałem dziwny problem ze sprzęgłem, dziwny dlatego, że cały czas działało bez zarzutu, aż pewnej nocy wróciłem i zaparkowałem samochód pod domem. Następnego dnia pedał sprzęgła bez żadnego oporu wchodził w podłogę a samo sprzęgło oczywiście nie działało. Po wjeździe na kanał okazało się że z wysprzegnika koło skrzyni biegów wylewa się płyn. Rozebrałem owy element i wymieniłem gumki, które kosztowały 14 zł, zalałem układ nowym płynem i sprzęgło chodzi jak złoto. Ciekaw jestem czy taka naprawa przyniesie długotrwałe poprawienie pracy sprzęgła??? Może ktoś miał podobny przypadek??? A i dziwi mnie jeszcze fakt, iż usterka pojawiła się tak nagle bo nic jej nie zapowiadało, sprzęgło cały czas chodziło bez zarzutu.
Opublikowano

Może ktoś miał podobny przypadek???

... zawsze na początku zimy to przerabiamy na forum :mrgreen:

... - powiedz jaka była temp? zewnętrzna - być może płyn hamulcowy już miał w sobie wodę , przy przymrozkach a starym płynie to częsta usterka . Autko ma swoje lata a wszysko sie starzeje - guma też

... wymieniłeś cały płyn hamulcowy z odpowietrzeniem hamulców czy tylko dolałeś do poziomu ? - sprzęgło i hamulce to jeden zbiornik , sprzegło bierze płyn z wyższego poziomu tak że w przypadku uszkodzenia siłownika pozostaje jeszcze lustro płynu dla układu hamulcowego .

... ile wytrzyma ? wytrzyma - nie bój się , jak zmieniałeś oringi zwróciłeś uwagę na tłoczek ? jeżeli nie ma zadziorów na tłoczku to długo wytrzyma - zapomnisz ze była taka przygoda

... jeżeli nie wymieniałeś całego płynu w układzie hamulcowym to wymienń przy okazji - koszt nie wielki a i tak zalecają wymianę co dwa lata :cool2:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Płyn wymieniłem cały a odpowietrzenie układu to był koszmar ponad godzinę pompowałem :duh: Jeżeli chodzi o siłownik to powiem szczerze że jego wnętrze było trochę nierówne ale drobnym papierem troszkę ję oczyściłem i niby narazie jest ok. Temperatura oscylowała w okolicach 0.
Opublikowano
... więc płyn mógł już mieć cząsteczki wody albo te zadziorki na cylinderku przetarły gumkę - teraz będzie dobrze , nic się nie martw :cool2: ważne że wiesz jak na to zaradzić :wink:
* - w zależności od typu i wyposażenia