Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zachowywanie się wskazówki temp. silnika. otóż temperatura równomiernie rośnie aż wskazówka minimalnie przechodzi za pionową kreche by po chwili spaść na 1/3 całego zakresu wskaznika i po chwili znów wraca do pionu i tak na okrętke

Jaka może być tego przyczyna

Dodam i ż mam silnik 1.8 M40

Pozdrawiam

Montaż alarmów, blokad, el. szyb BMW i inne TANIO (Możliwość dojazdu) ...
Opublikowano

Na poczatek ( nie radze-bo jest kilka osob twierdzacych, ze glupoty pisze ) a proponuje ci sprawdzic, uzupelnic ewentualne braki w chlodnicy plynu, dobrze odpowietrzyc uklad( zobacz czy weze nie sa w dziwny sposob napiete-twarde.

jesli to ci nie przyniesie zadnej zmiany "proponuje" ci bardziej inwazyjna metode" wyjecia termostatu-ewentualna wymiana na nowy jesli sa slady i podejzenia, ze kamien osadzony na nim moze powodowac jego złe działanie.

Opublikowano

też właśnie podejrzewałem termostat

ale juz tyle opini mi nawciskali w łeb że głupieje powoli

jedni stawiają na pmpe inni zaś na visco inni na zapowietrzenie

sam już niewiem

Opublikowano

A NA DODATEK OD KĄD ZACZEŁY SIE TE CHECE ZE WSKAZANIEM TEMPERATURY ZACZĘŁY MI FALOWAĆ WOLNE OBROTY

KOSZMAR A BYŁO TAK CUDOWNIE

2 LATA PRZEJEŹDZIŁEM MOJĄ BUNIĄ BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU

Opublikowano

To co ja ci proponuje to prosta metoda nie wymagajaca ingerencji mechanika , nic cie nie kosztujaca ( chyba,ze wystapi koniecznosc wymiany termostatu-koszt na allegro 24zł-ja taki wstawilem i dziala bez problemow)....mysle , ze warto zawsze zaczac od tych najprostrzych spraw bo czesto pozwalaja usunac usterke lub skierowac swa uwage w poszukiwaniu usterki na inne elementy

( jakby ci pompa siadla to najprawdopodobnie silnik uleglby przegrzaniu-co zauwazylbys na wskazniku tem-znaczne wychylenie w strone czerwonego pola)

Opublikowano

w sumie dużo racji w tym co piszesz

zawsze te 24 zeta to nie majątek a zawsze to jednak nowy termostat wymienic raczej nie zaszkodzi

Opublikowano
Jesli to falowanie jest dla ciebie narazie niezbyt uciazliwe i faluje w w okreslonym przypadku ( np. zimny silnik) to usun najpierw usterke zwiazana z tem. silnika.A pozniej sie zajmiemy falowaniem( na ktore czesto trudno znalesc lekarstwo) moze kiedy przyszlo z tymi numerami z tem. moze i odejdzie jak to naprawisz :oops:
Opublikowano

z obrotami poradziłem sobie jakiś czas temu

mam w mojej buni gazidło i zamontowałem emulator wtrysków i było cacy

niewiem popatrze może gdzieś lewizne zaciąga bo jak to przy gazie dolot niszczy sie szybciutko i peka bo przecież nie przemyśleli iż oszczędny polak bedzie tamtendy podawał paliwko do silnika he he