Skocz do zawartości

Czy EGR wystepuje rowniez w silnikach benzynowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pacjent to E36 z 1993 roku (silnik M40). objawy: pali jak smok (16-17l/100km przy trybie mieszanym normalnej eksploatacji, bez katowania), dodatkowo plynnie przyspieszajac idzie jak burza, ale wystarczy odpuscic mu na chwile i zaczyna sie mulic (nie ciagnie w ogole). chwila odpoczynku na jalowych obrotach i znowu idzie. to samo sie dzieje przy przeciagnieciu ponad, powiedzmy, 4000rpm i zmianie biegu - znowu mul.

wymienione: lambda, kable WN, swieczki, przeplywka, reset DME i wgranie map zaplonow. komp nie pokazuje bledow.

zachowanie bez roznicy, czy na gazie, czy Pb.

podejrzeni padlo na EGR, ale czy on w ogole jest w silnikach benzynowych? a jesli tak, to gdzie?

Prosze o pomoc, bo mi sie juz pomysly koncza... :worried:

Opublikowano

EGR występuje w silnikach benzynowych ale w BMW jeszcze się nie spotkałem

...dodam że moje E30 M40 1.6 po mieście ( :norty: szybko :norty: ), normalnie paliło od 15 - 18 l/100km. :cool2:

W obecnej furce zauważyłem że mniej pali jak jej nie oszczędzam (jazda w granicach zdrowego rozsądku), próbowałem wolniej do spaliła cały zbiornik w ok 300 km. jak jeźdze normalnie wystarcza no ok 450 km.

...tylko proszę nie posądzać mnie o zamontowany GAZ :duh: :mrgreen:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg