Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Czytam forum, użyłem szukaj i jestem "głupszy" niż wcześniej. :cry2:

Szukam kompletu do mojej buni czyli e34 525i z marca 1988. PRZÓD Zawieszenie standartowe. Chciałbym kupić komplet czyli Amortyzatory,Osłony,Poduszki w jednej firmie. Nie ukrywam że zależy mi na cenie. Myślę o Kayaba lub Bilstein ale albo mają tylko amorki albo osłony i tak dalej. Ponadto w tym roczniku i podobnych panuje straszne zamieszanie w rodzajach amorów i nie wiem czy kupię właściwe.

Błagam pomocy bo u mnie w mieście tylko sachsy a na nie mnie nie stać :cry2:

Opublikowano
weidź na Allegro, ja tam kupiłem w zeszłym roku od gościa z Lublina cały komplet amorów , gwarancja 2 lata, przejechałem na nich prawie 50 tys i wszystko jest ok.
Opublikowano

Żeby dobrać do siebie amortyzatory musisz wiedzieć /podać sprzedawcy jaki masz rodzaj "siedlisk"

W E34 rozróżniamy dwa rodzaje siedlisk:

1. Zwykłe łożyskowe tj: nakrętka od amortyzatora schowana jest w siedlisku i powinna być zakryta małym kapselkiem.

Występują dwa rodzaje trzpieni amortyzatora:

- krótki trzpień dł. od 40 - 55 mm, śruba M14 z zakończonym gwintem M12 (klucz 19)

- krótki trzpień dł. od 40 - 55 mm, śruba M14 z zakończonym gwintem M14 (klucz 22)

2. Obrotnice - nakrętka od amortyzatora wystaje nad siedlisko i powinna być zakryta dużym kapslem mocowanym w otworze kielicha zakrywając całe siedlisko, gdzie wystepowały dwa rodzaje trzpieni amortyzatora:

- długi trzpień dł. od 60 - 70 mm, śruba M14 z zakończonym gwintem M12 (klucz 19)

- długi trzpień dł. od 60 - 70 mm, śruba M16 z zakończonym gwintem M14 (klucz 22 lub 21)

Było już na Forum :D .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
ok jak już pomierze to jeszcze jedno pytanie czy koniecznie muszę dokupywać mocowanie sprężyny ? czy to które mam będzie pasować
Opublikowano
czy to które mam będzie pasować

Musi pasować, chyba że masz zawieszenie z innego samochodu :wink: .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
ok ale jaki to użytkownik allegro :?:

nie pamietam,

ale wejdź w allegro, poszukaj amorów i wejdź w filtr woj.lubelskie , wówczas znajdzisz, gość daje 2 lata gwarancji.

:cool2:

Opublikowano

Zgadza sie n przod idzie 4 rodzaje amorkow!!! roznia sie tak jak kolega pisal podbiciem!

Znjomy 1,5 roku temu zmienial i zalozyl do swoje NK po 135 tyl i chyba 170 przod za sztuke olejowe nie gazowe

za te pieniadze to powiem ze nie ma lepszych pieknie wybieraja dziury i maja duzy komfort tlumienia ale sa miekkie!!!

nie wiem jak gazowki ale te sa super w stosunku do ceny

i o ile sobie przypominam kupil razem z oslonami chyba po 30 albo 25 pln za sztuke

jezeli nie jestes maniakiem tuningu to to napewno Ci wystarczy na dlugo

moze nawet 100k :cool2:

BMW jest tanie dla bogatych

http://img102.imageshack.us/img102/1093/copyright6phpki9.th.jpg

Opublikowano

A ja zaryzykowałem i kupiłem w Wawie w firmie BEMER Bilsteiny - do touringa 185 na tył i 230 na przód. Do tego osłony i odboje 80 na oś. Zrobiłem już pare ładnych tys i mogę powiedzieć że jest :cool2:

Amorki twardsze od Sachsów i teraz jazda to bajka.

Opublikowano
do touringa wstawiles zwykle nie masz nivomatu?? ja w tej cenie nic innego jak gazowe alco made in gmbh bym nie wlozyl :dance:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
do touringa wstawiles zwykle nie masz nivomatu?? ja w tej cenie nic innego jak gazowe alco made in gmbh bym nie wlozyl :dance:

Nie mam nivo a o alco nie słyszałem-co to takiego?

Opublikowano
firma z hamburga ktora robi najlepsze w swoiej klasie gazowe amorki lepsze od kayaby itp. sztywne idealne do bmw i nie tylko sprawdzona firma polecam :cool2:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
firma z hamburga ktora robi najlepsze w swoiej klasie gazowe amorki lepsze od kayaby itp. sztywne idealne do bmw i nie tylko sprawdzona firma polecam :cool2:

No to szkoda, że nie słyszałem o niej wcześniej - teraz już założyłem Bilsteiny: też są jednymi z twardszych co wcale nie jest za dobre gdyż w moim touringu jest sportowe zawieszenie /fabryczne/

Na nasze drogi to niezbyt :cool2: