Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

Czy ktos może mi mniej więcej opisać gdzie znajduje się czujnik położenia wału korbowego w silniku M52 320i . Mam mały problem chyba z tym czujnikiem ,przynajmniej tak mi wykazał komputer na diagnostyce. Na jałowym biegu mam wachania obrotów no i czasami na luzie gaśnie. Znaomi radził mi abym wymontował czujnik i sprawdził kabel i złączke ale nie wiem gdzie ten czujnik dokładnie się znajduje. wiem że gdzieś koło wału korbowego ale jakoś nie mogę znaleść.

Opublikowano
czujnik wyciagnac to pikus - gorzej z wtyczka, ja jak zobaczylem gdzie jest, a dodatkowo mam zamontowane pod kolektorem wtryski od gazu to sobie darowalem i pojechalem do mechanika
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Czujnik wczoraj zanalazłem ale wymontowanie wraz ze złączką faktycznie nie będzie proste bo też mam instalacje gazową :( . Dzisaj będe walczył ,jak nie to faktycznie trza będzie do mechanika jechać. W każdym razie dzięki za podpowiedzi :cool2:

Pozdrowienia

Opublikowano
Jeżeli macie gibkie ręce to żaden problem góra 3 minuty, natomiast jeżeli ręke jak łopate to już tragedia.
Opublikowano

Po ciężkich trudach dałem rade wymontować w całości czujnik chociaż moje ręce nie są za bardzo gibkie :) .Niestety muszę go wymienić bo kabel przy samym czujniku jest prawie wyłamany no i czujnik też jest lekko pęknięty , widocznie ktoś wcześniej już kombinował z tym czujnikiem. No ale teraz już przynajmniej jestem pewien że nie wydam 300zł na marne bo wyraźnie widać przyczyne wahania się obrotów na luzie.

Apropo może znacie jakiś dobry sklep internetowy co by można było dostać taki czujnik ,oczywiście nowy ?

Opublikowano

wyglada na to ze przeplacilem dajac mechanikowi 30 zeta za wymiane .. :)

sklep internetowy ?? ja bym mimo wszystko polecal chyba serwis .. tylko ze cena - 350 zeta ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

No właśnie tyle w serwisie w powiedzieli 350zł więc myślałem że może na necie może będzie taniej ale chyba faktycznie nie ma co.

Dobra chłopaki dzięki za podowiedzi ,dzięki wam jakoś dałem rade :8)

Pozdrowienia