Skocz do zawartości

orginallne felgi czy potrzebne tuleje dystansowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem nowe felgi orginalne bmw z salonu są bez pierścieni dystansowych (plastykowych) a kolega który ma bmk-ke powiedział ze takie tuleje są potrzebne nawet do oryginalnych felg co wy na to???

I jeszcze czy orginalne śruby od felg stalowych mogę założyć do oryginalnych fel aluminiowych???

Opublikowano
a jaka średnica otworu centrującego ? nie powinno być pierścieni dla oryginału a jak już to powinny być w zestawie , co do śrubek - kup odpowiednie czyli do felg aluminiowych - mają inny grzybek no chyba że to oryginalne felgi - tak jak w przypadku Audi , śruby powinny być te same - zobacz jaki ma ten grzybek śruba w stalowych i ile jej wychodzi za felgę / sam gwint do piasty / i porównaj z alu - po prostu wykręć jedną.Mimo to ja mam zawsze dwa kompletu śrub , do alu i do stalowych
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli felga jest oryginalna i przeznaczona do E46, czyli otwór centrujący 71,5 rozstaw śrub 5x120, ET z przedziału 42-47 to nie słyszałem o czymś takim jak dystanse :doh:

Do felg aluminiowych powinny być stosowane inne śruby niż do stalowych, jeśli dobrze pamiętam chodzi o kwestie ich twardości i oddziaływania na felgę. Ale jak napisał Mike68, porównaj śruby, wydaje mi się że mają inny kołnierz.

pozdrawiam

Paweł