Skocz do zawartości

Klakson cały czas trąbi...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W mojej Bawarce od poczatku nie dzialal prawidlowo klason... Kiedy skrecalem potrafila mi zatrabic :( W koncu odlaczylem klason, teraz gdy postanowilem sie zato wziasc zobaczylem ze brakuje sprezyny pod kierownica, szybko wyciagnalem z drugiej kolumny zalazylem przykrecilem kierownice nadal to samo :( Powiedzcie co mam z tym zrobic?
Opublikowano
Chmielu zdejmij kierownicę ,weż omomierz i najpierw zobacz czy między metalowym szkieletem kierownicy a tym pierścieniem mosiężnym jest przejście jeśli tak to padła sprężynka pod jednym z przycisków i cały czas zwiera wyciągasz je i sprawdzasz. Jeśli to co napisałem się nie sprawdzi to znajdż przewód który dochodzi do tego sprężystego bolca( który po założeniu kierownicy powinien dotykać do wcześniej opisywanego pierścienia) w kolumnie kierownicy bo to no podaje na klakson masę jeśli jest gdzieś przetarty i masuje to masz przyczynę .
Opublikowano
  • Autor
mam 2 kierownice i z 2 kierownicami przerabialem temat :( dalej bez zmian.
Opublikowano
  • Autor
jeszcze dodam ze trombi mi gdy dokrece mocno kierownice. jezeli ja poluzuje lekko problem znika, ale kierownica lekko chodzi gora dol :(
Opublikowano

No to szukaj tak jak Ci napisałem , skoro wina nie leży w kierownicy to przewód musi gdzieś zwierać do masy wiem że dużo roboty z tym szukaniem

bo trzeba prześwietlić sporą część instalacji ale pisałeś że zdarzało się to kiedy kręciłeś kierownicą więc zdejmij osłonę i sprawdż czy przypadkiem kolumna nie przetarła przewodu tuż pod kierownicą .żeby sobie ułatwić weż kontrolkę może być żarówka 5W z dwoma kabelkami i jeden z nich podłącz do kolumny a drugi do bolca powinna świecić bo obwód będzie zamknięty przez klakson oczywiście przy włączonym zapłonie i wtedy ruszaj wiązką przewodów pod kierownicą jak zgaśnie pozostaje zlokalizować miejsce przetarcia.

życzę sukcesu .