Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatio wymienialem opony ( z 215/16 na 235/16) i koles zle zrobil wywazanie. kerownica mi latala przy 80km/h i zciagal mi strasznie na lewo. przed wymiana opon sciagal mi ale bardzo leciutko i przy duzych predkosciach. pojehalem zrobic wywazanie do jakiegos lepszego typa i przy okazji chcialem zrobic zbieznosc.

okazalo sie ze nie mozna podrecic odpowiednio tylnego lewego kolo- caly czas kat pokazywal sie na czewnono - mniejszy lubwiekszy w miare dokrecania ale caly czas czerwony. koles powiedzial ze cos musi byc z zawieszeniem tego kola - wymienil 4 rzeczy ( wachacz i jakies tam jeszzcze 3) - powiedzial ze jak to wymienie i zrobie wtedy zbieznosc powinien jechac prosciutko...

okazalo sie jeszcze ze mam leciutko nie w mormie katy kol przednich i ze to nie jest powodem zciagania na jedna srtone bo odchylenia sa minimalne.

ale czy bedzie poprawa jak wymienie ta czesc w lewym tyle ??? jak zdiagnozowac ktora to wlasciwie z tych czterech ??

podobno ktoras z nich mogla stracic kąt na dziurze, wyboju itd...

a jesli zrobie ta rzecz i zrobie zbierznosc i dalej bedzie jechal krzywo - co to moze byc wtedy i jak to sie leczy ???

mam nadzieje ze auto nie jest permanentnie przestawione.. w sumie chyba nie bylo walone ani nic takiego.

zazuwazylem ze mi lekko sciaga kilka miesiecy temu ale bylo to naprawde minimalne wiec sie nie przejmowalem. teraz na tym nowych oponach staje sie to naprawde denerwujace.

przoszee pomorzcie, jesli wiecie cos na ten temat ??

• Członkowie klubu
Opublikowano

Generalnie ściągać może Cię nawet nowa opona - która będzie się idealnie na maszynie wyważać - pozamieniaj koła i pokombinuj .

Dostałeś info od "geometryka" i nietety chyba tu musisz szukać przyczyn .

Zbieżność i cięcie opon to jedno a pełna geoetria całości to drugie

Geometria całości - tak naprawdę wyznacza Twój tor jazdy

Jestem ciekawy jak Ci zachowuje się autko na wodzie , lodzie i śniegu

Miałeś jakieś niekontrolowane wjazdy w pole? Na lodzie odchylenia od normy czuć najbardziej .

Najczęściej chodzi o podkrzywiony wahacz - np przy uślizgu poprzednik wpadł boczkiem w krawężniczek lub dziurkę w asfalcie a niestety BMW to nie 125p gdzie do regulacji nadawały się prawie każde odychelnia .

Czasem auto jest na pozór bezwypadkowe ( blacha fabryczna szyby oryginalne - uderza podwoziem - wpada do rowu , przeoorze pole , zjedzie po schodach, etc) może kolejnemu właścicielowi zepsuć sporo krwi .

Na moje oko powinieneś jechać do lepszego fachowca - najlepiej blacharza który wyciągał trudne przypadki i ma płytę do pomiarów i podejmie się naprawy. Pokaż mu wydruki które dostałeś . Pamiętaj , że gość z dużym doświadczeniem - taki nie panikuje :cry2: - bo nie takie przypadki wyciągał . :duh:

Z tym fachowcem nie żartuję bo ,

powymieniasz elementy - nie wiesz do końca jakie i każdy Ci będzie wciskać kit i będzie się uczył za Twoje pieniądze . :naughty:

Jeśli sprawa okaże się poważniejsza - np cała buda uległa przekoszeniu i wymiana wahaczy nic nie daje bo są poprzykręcane w złych punktach ( podwozie- buda uległa deformacji - też to się da zrobić - trzeba parę razy szarpnąć autko tak aby mocowania znalazły się w miejscach które wybrała do tego fabryka i konstruktor auta - - - i dlatego lepiej aby od początku do końca robiły to jedne ręce )

Nie będzie źle - duże wady wyszły by u pierwszego magika

Myślę , że Cie nie wystraszyłem bo nie miałem takiego zamiaru :lol:

Pozdro

Mario

Opublikowano

czyli musze pojechac gdzies :

1.ktos srawdzi mi punkty w karoserii ( jesli sa zle to trzeba giac auto ??)

2.zdiagnozuje mi ta czesc w lewym tyle i sprawdzi katy tam ( w przypadku zlego kąta jakiejs z czesi po prostu wymiana i ponownie zbierznosc??)

3. ustawi odpowiedznio wszystkie kąty we porzedim i tylnim zawieszeniu.

i wtedy powinno byc spoko ??

chcialbym zeby mi to auto prosciutko jezdzilo i w zasadzie boje sie tylko ze auto jest jakies trefne i nie do odratowania, bo inaczej to w porzadku.

uwielbiam te autko z tym silnikiem jest absolutnie najlepszym autem dla mnie, wiec nie boje sie kosztow byle by auto nadawalo sie do zrobienia.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Spanikowałeś - - - spoko się wszystko zrobi w Twoim aucie

Cieszę się , że pokochałeś swoją 7 - to dobry krok w życiu .

Kobiet można mieć wiele ale model tylko jeden :D

Nie polecę Ci warsztatu bo kilka lat nie mialem dzwonu ale

musi być to warsztat który będzie miał oprogramowanie do BMW i lepiej trochę mniejszy pod Wa-wą to nie będziesz płacił frycowego

Podzwoń - może nawet popytaj u polecanych na forum mechaników gdzie naprawiali by swoje auto jeśli wymagałoby pracy z geometrią :naughty:

Zobaczysz , że będzie to pierdoła - typu podgięty wahacz :cool2:

:cool2:

Mario

Opublikowano

dzieki wielkie !!

jutro pojezdze, popytam i mam nadzieje ze to sie jakos szybciutko zrobi :)

dzieki jeszcze raz i pozdro,