Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszytkich! Chciałem sie doradzic czy felgi 18 " z oponami 225/40 dają juz jakis minmalny komfort w czasie jazdy czy bedzie to raczej "wóz drabiniasty " ?? Chce taki fele założyc do e46 (mam seryjne zawieszenie) Prosze Was o opnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli zależy Ci na komforcie to ja bym odradzał. W coupejce na 225/45/17 trzęsie, choć wiem że w sedanie/touringu zawieszenie jest bardziej komfortowe. Jeśli chcesz pogodzić komfort z wyglądem zewnętrznym to proponuję ładne 17-ki, najlepiej z katalogu BMW (szukaj używek tak jak moje zimówki z avatara).

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Własnie mam do wyboru:

17 225/45

lub

18 225/40

i wlasnie Nurek Twoja wypowiedz mnie troche zmieszała. Myłśałem ze na takich felach juz jest odpowiedni kompfort. Chciałem zaznaczyc ze w Moim obszarze drogi nie należa do najgorszych (ale z drugiej strony nie bede jezdził tylko w promieniu 50 km )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak naprawdę to rozmawiamy o rzeczach względnych, subiektywnych. Przejażdżka moim E46 w porównaniu z E-klasą ojca to trzęsawka :)

Nie wiem jakie masz obecnie kółka w swojej E46. Jeśli 16-ki i jest dla Ciebie za miękko to możesz iść w 17-ki, ale pamiętaj że założenie 18-tek to nie tylko pogorszenie komfortu ale i większe prawdopodobieństwo nadwyrężenia zawieszenia. Ja nie twierdzę że E46 coupe to komfortowe auto ale też nie jest to jakaś ekstremalna decha :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Roznicy w komforcie miedzy kolami 225x17x45 a 225x18x40 duzej nie bedzie. Osiemnastki beda mialy tylko 11mm mniej gumy w stosunku do siedemnastek. Na oko mozna powiedziec ze roznica w komforcie bedzie taka jak w przypadku nowych i prawie zjezdzonych opon o jednakowym rozmiarze.

Wystarczy ze zalozysz dobrej jakosci opone, sprawdzona, ktora ma dobre wlasciwosci jezdne i co najwazniejsze jest cicha a nie wyczujesz roznicy miedzy siedemnastka o osiemnastka.

IMHO zaloz opone 235 na osiemnastki i dzieki temu bedziesz mial tylko 7mm mniej gumy na obreczy kola w stosunku do siedemnastki 225 o profilu 45.

Regula jest taka ze ludzie kupujac nowe, ladne, odlotowe felgi nie zwracaja uwagi na to jakiej jakosci opony na nie zakladaja. Pozniej narzekaja ze założyli o jednego incza wieksze kola i im sie zdecydowanie gorzej jezdzi, kazda dziure na drodze czuja etc.