Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieńdobry wszystkim użytkownikom BMW.

Pisze na foru pierwszy raz ,ponieważ nigdy nie miałem problemu z moją siódemeczką.

W ostatnim czasie pojawił sie problem z napięciem ,a mianowicie po wyłączeniu stacyjki nadal moge radio włączać, wycieraczki, spryskiwacze ,a tym samym znikneła mi opcja zamykania z kluczyka szyb i szyberdachu. W nocy nawet widać że przyciski od sterowania szyb się lekko podświetlają. Dałem autko do elektryka który doszedł do wniosku że padł moduł komfortu pod tylnim siedzeniem, więc sprawdziłem mój moduł u kolegi i u niego działa. Obok modułów są 3 przekaźniki,po wyjęciu jednego z nich, napięcie sie wyłącza a szyby sie zamykają(jeździłbym bez niego ale wiadomo że przy włączonym auteczku wycieraczki nie chodzą więc musi być) Myślałem że to przekaźnik padł,lecz kupiłem nowy i to samo. A sam przekaźnik nowy czy stary sie grzeje.Może to być spięcie w gnieździe na przekaźnik? może ktoś pomóc? :doh:

Opublikowano
Witaj jezeli wymieniles czarny przekaznik z pod tylnej kanapy a ma on sterowac tzw dociaganiem wycieraczki kierowcy i sie grzeje to raczej sprawdzil bym silnik dociagajacy wycieraczke Co do tegoze dalej ci sie wszystko swieci stawial bym raczej na stacyjke a raczej sama kostke stacyjki Niz na komp komfortu

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
Wiedze, że kolega ma taki sam problem jak ja, co do szyb i szyberdachu u mnie była zepsuta wkładka w drzwiach kierowcy elektryk to naprawił. Ja mam cały czas podświetlone zegary z kilometrami i niestety nie gaśnie i w nocy rozładowuje akumulator i jeszcze do tego jak załączę spryskiwacz to chodzi cały czas do momentu wyłączenia zapłonu jak się dowiesz, co to jest to daj znać. Jak się dowiem to tez dam znac. :D
Opublikowano

Mirku może i masz racje co do tego silniczka..sprawdze to rano.

Ale jak to możliwe że ten sam przekaźnik co mi sie grzeje obok modułu komfortu blokuje mi zamykanie szyb i szyberdachu z kluczyka?...Po jego wyciągnięciu , wszystko sie naprawia..czyli... szyby i szyberdach sie zamykają z kluczyka, radio i wycieraczki oraz spryskiwacze sie wyłączają po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pozycje zero - czyli tak jak ma być - ale bez tego przekaźnika nie moge jeździć bo choć bez niego wyłącza sie napiecie gdzie ma sie wyłączać i zamykanie z kluczyka działa,,,to tym samym trace już na zapalonym aucie możliwość włączenia wycieraczek na obojętnie jakim biegu,,, :jawdrop: norrrrrmalnie takie zamknięte koło!!! zwariować idzie

dodam jescze że sam przekaźnik jest dobry..więc stawiam że to w gnieździe na przekaźnik będzie spięcie,,,ale czekam na wasze opinie być moze sie myle i jest jakiś łatwiejszy sposób na tę usterkę,,bo w mojej okolicy trudno o dobrego elektryka,,u wszystkich co byłem tworzyli bajki...pozdro

Opublikowano
Posluchaj u mnie byl podobny objaw ze cos zzeralo mi aku co prawda nie mialem takich przygod jak ty z tym ze jak go wypiolem okazalo sie ze jest to tzw modul czyli przekaznik po naszemu odpowiedzialny za dociskanie wycieaczki kierowcy przy odpowiedniej predkosci jak tez przy wylaczonym silniku jak byl wpiety po wlaczeniu stacyjki bylo takie brzeczenie w okolicy silnika wycieraczki kierowcy jak go wypiolem znowu po wpieciu go jest pod tylna kanapa nazywa sie Adjust depress modul jest czarny i ma oznaczenia ADM lub jakos tak i za to on odpowiad grzal sie przez co zjadal mi na postoju prad z aku wiec go wypiolem ale po jakims czasie okazalo sie ze odpowiada on wlasnie za ten docisk wycieraczki co prawda nie mialem takich fanaberii jak ty ze wylaczalo mi wycieraczki i domykanie bo bez niego nawet po wypieciu te elementy normalnie dzialaly z tm ze nie mialem tego docisku co w mniej bogato wyposazonych e 32 niema i docisk ustawia sie recznie za pomoca srubki dociskowej w ramieniu wycieraczki ale nie dawalo mi to spokoju ze mam Anie dziala wiec zaczelem z kolega elktroniko -elektrykiem szukac i doszlismy ze silnik ma juz jakies zwarcie i po wymontowanieu przeczyszczeniu przesmarowaniu silniczka obajw ustapil a pzrekaznik pzred ta operacja byl no dobzre cieply nawet jak wylaczylem wszystko to sie grzal mozliwe ze u ciebie oprocz tego powoduje on zwarcie wieksze jak u mnie i blokuje wszystko ale bylo to w moim przypadku powod rozladowania aku tez sprawdzil bym w twoim przypadku silnik wycieraczek glowny jak tez wszystkie styki i pzrekazniki z nimi zwiazane a na koniec kostke stacyjki dopiero pozniej kom czy tez modul komfortu

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano

Witam raz jeszcze.

Narazie sobie dałem z tym spokój.

W poniedziałek zawoże autko do elektryka "starego wygi" że tak powiew.

Jak uda mu sie do tego dojść co tam w środku siedzi to napisze o tym.

Może jescze komuś sie przyda.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich- to moj pierwszy wpis na forum.

Mam nastepujacy problem z e32 750 L ktory jest bardzo podobny do problemu przedmowcy.

Mianowicie:

Akumulator rozladowuje- kradnie mi okolo 4-6 amper. Po kontroli bezpiecznikow, obwod ktory kradnie prad jest albo na bezpieczniku numer 47(Central body electronics ZKE) albo na bezpieczniku numer 30(Central body electronics, central locking system,door locking heat,interior lights, power windows,sunroof)

Po wyjeciu albo jednego, albo drugiego bezpiecznika - poboru pradu prawie w ogole nie ma. Lecz w ten czas nie mam tez centralnego zamka, szyb elektrycznych podnoszenia i pewnie calej reszty.

Zaden inny bezpiecznik nie kradnie pradu.

Dodam ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, podswietlaja sie przelaczniki od podnoszenia szyb- nie wiem czy to normalne w tym modelu- ale watpie zeby tak bylo.

Auto jest z 1993 roku marzec. (nie ma szyberdachu)

Czy ktos jest w stanie mi pomoc- gdzie szukac przyczyny ? Niestety te bezpieczniki sa powiazane z masa innych rzeczy. A modul raczej bym wykluczal, bo szyby i zamki dzialaja.

Jesli sa wszystkie bezpieczniki wstawione, to podnoszenie szyb,centralny zamek dzialaja. Ale oczywiscie kradnie mi wtedy prad.

Czy ktos wie gdzie szukac przyczyny ?

Bede wdzieczny za podpowiedzi.