Skocz do zawartości

niedawna wymiana opon przyczyna drgan na kierownicy ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

kilka dni temu wymienilem opony

jezdzilem na zimowych 215/65/16

zmienilem na 235/60/16

mowilem gumiarzom zeby mi te nowe opony wywazyli odpowiednio, nie patrzylem jak robia ale kolo mi powiedzial ze oczywiscie to zrobia

.....i faktycznie zalozyli nowe ciezarki i niby ok - oponki fajne ale przy duzych predkosciach a w zasadzie przy duzych przyspieszeniach i mocniejszych hamowaniach kierownica dostaje nieprzyjemnych wibracji .....czy to wina zle wywazonych opon, i kolo po prostu sie nieprzylozyl , czy to cos wiekszego ??

dzieki ,

czakoo

Opublikowano
na 90% zle wyważone koła - pozostałe 10% to felerna któras opona

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano

j.w a ja bym jeszcze dodał ze pojawił Ci sie jakiś luz w zawieszeniu i sprawy sie nałożyły na siebie.

Z autopsji powiem ze znam jak dotąd 3 warsztaty oponiarskie (1 Wawa,2 Skierniewice) które potrafią dobrze wyważyć koła w mojej beci. Przekonałem sie o tym dopiero jak wymieniałem pierwszy raz opony. Nawet w aso im nie wyszło i drżały przy 80km/h. Podjechałem pod jeden z warsztatów na w Wawie. Jeszcze nie wysiadłem a gość mi powiedział ze mam żle wyważone koła (prorok czy co ?). Młody chłopak ale jak wyważył to drgania ustały. Dodatkowo mówił ze większe koła sie inaczej wyważa - ale nie pamiętam juz o co chodziło.

• Członkowie klubu
Opublikowano

jeśli wyważenie nie pomoże - daj znać

co to znaczy duże prędkości ?

drżą od 160 km/h czy od 100 km.h

przy hamowaniu czujesz też drżenie na pedale czy tylko na kierze ?

czy zmieniałeś także felgi ?

czy felgi masz oryginalne ?

a tak poza tym - jedź do nich z reklamacją wyważenia - jeśli przed zmianą tego nie było

Heja :D

Opublikowano

Witam.

W/g mnie to 100% wyważenie.

Miałem ten sam problem. Wyważyłem jeszcze raz w dobrym warsztacie i wszystko OK. Różnica była wielka. OK 60 gr. na każdym kole.

Pozdrawiam.