Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jaka jest maksymalna procentowa różnica obwodów/średnic kół z tyłu i przodu przy ASC?

Moje auto gdy wyłącze ASC zaczyna hamować silnikiem jak trzeba, przerywanie znika... bo mam różne opony.

Obecnie mam:

przód: 235/45/17

tył: 255/40/17

I od razu rodzi się pytanie czy możliwe by taka różnica przeszkadzała ASC?

To różnica 1,2%, choć te mniejsze są i trochę bardziej wytarte... więc ciut więcej... ale czy to może być to?

Pozdrawiam

Opublikowano

te 235 z przodu Ci nie obcierają za bardzo?

ja myśłem kupić 4 takie same tj:

245/45 R16 ciut mniejsze niż zalecane

245/50 R16 identyczne z zalecanym rozmairem

255/50 R16 wieksze od zalecancych o 1,6 %

W sumie nie wiem czy zwiększac rozmiar kół ( i tym samym optycznie obniżyć ) czy jednak trzymać sie zalecanego rozmiaru koła?

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano
te 235 z przodu Ci nie obcierają za bardzo?

nie widzę by obcierały... ale to niski profil; jakbym miał 50 to pewnie by obcierały...

ja myśłem kupić 4 takie same tj:

245/45 R16 ciut mniejsze niż zalecane

245/50 R16 identyczne z zalecanym rozmairem

255/50 R16 wieksze od zalecancych o 1,6 %

W sumie nie wiem czy zwiększac rozmiar kół ( i tym samym optycznie obniżyć ) czy jednak trzymać sie zalecanego rozmiaru koła?

Ja też bym kupował tylko 4 takie same bo z tego co widzę to ASC jest bardzo czuły. Ogólnie to polecałbym Ci jeszcze 17" :) I ew. 17" ciut większe zewnetrznie niż seria; ładny wygląd, wygodniejszy i praktyczniejszy profil :)

Pozdrawiam

Opublikowano

letnie felgi mam 16" i nie chce ich zmieniać

a miłośnikiem niskich profili napewno nei jestem - 45 to max a najlepiej 50 lub nawet 55

o to one

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.3card.net/bmw/750m/03.jpg

te opony zna zdjęciu do 225/55 R16

tak więc myśle (widząc prześwity w nadkolach) że koła można spokojnie "

powiększyć" oponami

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano

ja uważam, że ze wględu na stan polskich dróg (koleiny itp). najrozsądniejsza szerokość opony - to max 225 (na tylnej osi max 235)... miałem założone 235/45r17 i 255/40r17 koła i jazda polegała na nieustającej walce z utrzymaniem kierunku jazdy - a nadjeżdżający tir z naprzeciwka powodował zimny pot na plecach... więc nie ma co szaleć. Zaznaczam, że z zawieszenie miałem idealne (bez żadnych luzów).

Po Twoich postach, Don, wnioskuję że chcesz coś zmienić w aucie .... ale jak narazie wychodzi na to, że to co wymyśliła "fabryka" to najlepsze rozwiązania. :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja planuje zakupic 18" i opony 225/40/18 jak myslicie zda to egzamin w e32 i jak sie tym bedzie jezdzilo? Napiszcie cos bo nie chce utopic duzej kasy i pozniej przeklinac na wszystko i wszystkich a najbardziej na swoja glupote. felgi mi sie nowe trafily i w okazyjnej cenie.