Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam zamiar kupic felgi do mojego bmw 8Jx17 et35. Dwie opony są 215/45/17 dwoch brak. Czy da rade założyć na nie opony 205? A druga sprawa czy mi sie cos nie bedzie obcierać o ranty nadkoli? Mam sprezyny normalne + amortyzatory bilstein b6 (normalna długość trzpienia ale twardsze).
Opublikowano

Witam, nic nie bedzie obcierac, mam identyczne felgi z takim samym ET jak Ty ale z kapciami 4 x 225/45/17/. Jak chcesz zeby Cie nie wozilo w koleinach to na przod zakladaj 205/50/17 (sam wlasnie na takie przechodze).

PZDR

Opublikowano
Dzieki, a jak wyglada jazda w praktyce na felgach 17 cali? Bo troche sie boje tych naszych dziur. Jak dlugo jezdzisz na takich i czy kiedys miales jakies klopoty z tego powodu (skrzywiona felga, uszkodzone zawieszenie...) ?
Opublikowano
Jezdze juz jakis rok (wg. mnie od 17-tek wzwyz e36 zaczyna dopiero wygladac :mrgreen: ). Na dziury trzeba oczywiscie szczegolnie uwazac, ale tragedii nie ma (kwestia przyzwyczajenia), sa ludzie co jezdza i na 18-tkach... Np. laczniki stabilizatora (Febi-Bilstein) padly mi po 15 tys. km - ale taki juz urok 17-tek w PL :twisted: Oponki ktore posiadasz 215/45 sa o jeszcze nizszym profilu niz moje, polecam 205/50/17 (zawsze to troszke wiecej gumy) ewentualnie 225/45, ale przy silniczku 1,6 te pierwsze nadaja sie idealnie pod takie felgi.
Opublikowano
A jesli chodzi o elementy plastikowe wewnatrz? Bo narazie mam felgi 15 cali, zrobilem jakies 16 000 km i zaczyna sie w srodku orkiestra... pomimo że wiekszych dziur nie zaliczylem.
Opublikowano
Witam. Mam zamiar kupic felgi do mojego bmw 8Jx17 et35. Dwie opony są 215/45/17 dwoch brak. Czy da rade założyć na nie opony 205? A druga sprawa czy mi sie cos nie bedzie obcierać o ranty nadkoli? Mam sprezyny normalne + amortyzatory bilstein b6 (normalna długość trzpienia ale twardsze).

205 sa wezsze niz 215 wiec co ma obcierac? tylko wiekszy profil wez zebys nie mial mniejszych kol. tylko nie za duzy bo wtedy bedzie obcierac :)

Opublikowano
To ja wiem, o tym ze jak wezsza opona to sie nie powinna obcierac, ale ja tych felg jeszcze nie mam, a nie wiem jakie gosc mial zawieszenie (np ze skokiem amortyzatora 1 cm :duh: ) wiec pytam o zalozenie na zawieszeniu fabrycznym :)