Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadaczy BMW.

Jestem nowy na forum. Od niedawna jestem posiadaczem swojego pierwszego BMW E34 2.5 TDS Touring. Zostały mi głośniki 16 JBL jeszcze z golfa III. Apropo golfa to wówczas byłem zagorzałem zwollennikiem VW w Dieslu. Teraz mój TDS jest bez porównania.

Głośniki 16 JBL kupiłem w MediaMarkt za 200 zł. Ostatnio widziałem podobne na Allegro w granicach 160-180 zł. Są to głośniki dwudrożne. Gdy były podłączone w golfie w drzwiach grały beznadziejnie, nie miałem tam oryginalnych otworów. Wyciąłem dziurę w tapicerce, tył był odkryty co było powodem ich beznadziejnego grania. Myślałem, że radio mam do kitu.

Postanowiłem zamontować je do mojej buni. Radio to samo z golfa.

Czytałem wiele postów na temat wymiany oryginalnych głośników. czesto można znaleźć stwierdzenie, że wymiana nie przynosi efektu.

U mnie efekt był i to duży. Oryginalne głośniki przy moim radiu nie dawały rady, szczególnie przy większym basie. Teraz mogę pozwolić sobie na głośniejszy odsłuch bez trzeszczenia. Na początku myślałem o tubie, ale teraz mam wystarczające masowanie nóg. może jeszcze zdecyduję się na jakiś dodatkowy basik.

Co do samego montażu to po zdjęciu obudowy plastikowej znajduje się prostokatny otwór w blasze w którym umieszczona jest "forma" z filcu (obudowa głośnika) gdzie wchodzi oryginalny głośnik. Odkręcamy oryginalne głośniki od plastyku.

Zdjąłem ten filc i przymierzyłem nowy głośnik. W pionie otwory nowego głośnika na styk zachodzą na blachę. Wywierciłem w tych miejscach małym wiertełkiem otwory. Wkręciłem do połowy blachowkręty. Wykręciłem je, założyłem ponownie wkładkę z filcu, przyłożyłem głośnik i przykręciłem go przez filc do blachy. Mimo iż jest to głośnik dwudrożny z założeniem plastykowej obudowy nie było problemu, może poza lekkim dociśnięciem.

Prze przykręceniem głośnika należy zaznaczyć sobie w którym miejscu znajduje się kratka w plastykowej obudowie aby po zamontowaniu środek głośnika pokrywał się ze środkiem kratki w plastykowej obudowie. Głośnik możemy bowiem regulować w poziomie.

Tak przy okazji to może ma ktoś zamontowany u siebie jakąś skrzynkę w kombi, tak aby była dopasowana do tylnych siedzeń i aby można było rozłożyć np. mniejsze siedzenie bez wyciągania skrzyni.

Pozdrawiam i życzę powodzenia przy wymianie głośników.

Opublikowano
Proponuje tego typu rzeczy abyś umieszczał w Zrób to sam, tam jest miejsce gdzie każdy znajdzie to co napisałeś,,Mam pytanko wmontowałeś na przód głośniki 16 cm ???? i przykręciłeś je do karoserii a nie do plastiku osłaniającego , zgadza się ??? Ciekawe, też tak zrobię, kombinowałem już tak, bo mam taką samą bunię, ale teraz pomyślę o tym poważniej,,, Dzięki za podzielenie się informacją,,,pozdrawiam :norty:
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

Tak przy okazji to może ma ktoś zamontowany u siebie jakąś skrzynkę w kombi, tak aby była dopasowana do tylnych siedzeń i aby można było rozłożyć np. mniejsze siedzenie bez wyciągania skrzyni.

jak chcesz to moge Ci zrobic skrzynie jaka tylko chcesz. W zaleznosci pod jaki sub bedzie skrzynia wszystko bedzie dopasowane i dostrojone. MOge zrobiz z BR oczywiscie. Jednak cena bedze ciut wyzsza od gotowych skrzyn z allegro ktore zupelnie nie nadaja sie bo nie sa dostrojone odpowiednio z BR oraz maja jeden litraz ktory jest najistotniejszy w doborze suba.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl