Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, tak jak w temacie nie wiem dlaczego podczas wymiany oleju w skrzyni stary olej okazał się bardzo ciemny gdzie ten olej gdy go zalewałem rok temu był koloru czerwonego. Stąd mam małe obawy czy moja skrzynia prawidłowo pracuje, czy nie występują tam jakieś nadmierne tarcia pomiędzy kołami zębatymi. Czy ktoś może spotkał się z czymś podobnym?
Opublikowano

To chyba normalne, że olej zużyty jest ciemnej barwy. Myślę, że nie powinieneś się przejmować.

P.S. Sam robiłeś wymianę? Jestem ciekaw jak to zrobić bo jeszcze nie miałem z tym do czynienia a już bym musiał zrobić zmianę.

http://img530.imageshack.us/img530/7382/bmwx3wd9.png
Opublikowano
Ja wymienialem wczoraj, najlepiej rozgrzac auto zeby stary olej byl żadszy i lepiej splynal. Korek do spuszczania oleju jest pod spodem skrzyni na srodku (chyba nie wymaga tlumaczenia) wlew jest na boku z prawej strony skrzyni. Jesli nie masz pompki do oleju to możesz mieć problem z wlaniem (ja osobiscie uzywalem pompki wiec nie przychodzi mi do glowy nic innego :doh: ) Oleju wchodzi zdaje sie 1,1 L . Pozdro
Opublikowano
Skocze dzis do garażu i Ci powiem co nalałem, wiem że jest taki żadki czerwony (26 zł / litr), na skrzyni biegów z reszta pisze co sie powinno lać i taki własnie nalałem.
Opublikowano
To chyba normalne, że olej zużyty jest ciemnej barwy. Myślę, że nie powinieneś się przejmować.

P.S. Sam robiłeś wymianę? Jestem ciekaw jak to zrobić bo jeszcze nie miałem z tym do czynienia a już bym musiał zrobić zmianę.

Olej - nawet zużyty - nie powinien być ciemny. Co innego olej w silniku co innego olej w skrzyni.

Olej w skrzyni powinien być przez cały okres eksploatacji koloru takiego jak na początku (gdy go zmieniasz po np 100 tyś powinien też być czrewony ale nie oznacza to , że jest dobry - stracił swoje właściwości ale kolor nie)

Jeśli miałeś ciemny olej to może to ozaczać jakieś problemy w skrzyni - na razie ich nie czujesz ale coś zaczyna się dziać.............

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
Zalałem Mobil ATF 220.

Ok, dzięki za info. ATF leje też do wspomy.

Pozdro!

http://img530.imageshack.us/img530/7382/bmwx3wd9.png
Opublikowano

Olej - nawet zużyty - nie powinien być ciemny. Co innego olej w silniku co innego olej w skrzyni.

Olej w skrzyni powinien być przez cały okres eksploatacji koloru takiego jak na początku (gdy go zmieniasz po np 100 tyś powinien też być czrewony ale nie oznacza to , że jest dobry - stracił swoje właściwości ale kolor nie)

Jeśli miałeś ciemny olej to może to ozaczać jakieś problemy w skrzyni - na razie ich nie czujesz ale coś zaczyna się dziać.............

Więc moje obawy są chyba prawdziwe niestety, mam mały problem bo co 2 tyg. do Koloni śmigam i żeby tylko w trasie nic nie walło, co do wlewania oleju- przewierciłem dziurke wiertarką w zakrętce od oleju pod jakiś wężyk, z dziurką w denku butelki oczywiscie, wlewałem 5min :D , pozdr