Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio postanowiłem wymienić w swojej E36 wszystkie głośniki oryginalne Nokia na JBL. Dodatkowo z tyłu dokładam wzmacniacz, skrzynię i kodensator. Głosniki już mam a teraz zamierzam kupić wzmacniacz JBL GTO 6000 lub GTO 755.6. Musi być 6 kanałowy bo chcę podłączyć 2x przód, 2x tył i 1x w mostku subwoofer. Mam już wyprowadzone kable z Radia, są to: 2xRCA dla subwoofera (w radiu mam sterowanie subem) oraz 2xRCA dla frontowych głośników. Tylne muszę podłączyć bezpośrednio z radia do wzmacniacza jako HI-IN.

I tu pojawia się moje pytanie: Jakie napięcie na wyjściu daje radio o mocy 4x17W RMS (4x45W)??? W opisie wzmacniacza JBL jest napisane, że max napięcie wejściowe to 6V ale ten wzmacniacz ma same wejścia na RCA i coś mi tu nie pasuje. Zazwyczaj jak radio ma wejście HI-IN to jest osobna wtyczka z kabelkami a tam tego nie ma. Wiec jak? Na końcówkach z REAR z radia mam zrobić RCA i podłączyć do wzmaka? Czy napięcie z radia (REAR) nie będzie większe niż 6V?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Bi Em DabylJu :P
Opublikowano
poczytaj w instrucji czy wzmacniacz jest przygotowany pod takie cos. Jesli nie to mozna poprostu kupic taka przejsciowke. Jesli chcesz mozesz tez uzyc rozgaleznika na czincze i przod sterowac razem z tylem. A napiecia na koncowce mocy sa wydaje mi sie rozne. Podepnij siwecaca dioide i zobaczysz jak napiecie sie zmienia. Ale czy ma wiecej niz 6V?? Ja mysle ze tak. Poza tym niewiele wzmacniaczy ma wejscie na wyzsze napiecia. Jesli twoj wzmak tego nie oferuje to jedynie zostanie ci zrobic rozgaleznik na czincze albo kupic urzadzenie ktore zmienia sygnal glosnikowy na czincze. Ostateczne rozwiazanie to zmiana radia z wyjsciami na 6RCA.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Dzięki za radę.

Podpowiedziałeś mi o "urządzeniu zmieniającym sygnał głośnikowy na czincze" (hi-in na low-in) sprawdziłem czy jest takie coś na Allegro - oczywiście jest. Kupię to. Jest to najlepsze rozwiązanie, bo chcę mieć pełną kontrolę z radia (osobno przód, tył, sub).

Podziękował... :modlitwa:

PS: odpowiedź była bliżej niż myślałem, bo w... Świerklanach (ok 5km ode mnie) Pozdrawiam

Bi Em DabylJu :P