Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich!

szukałem na forum, ale nic nie znalazłem konkretnego dot. E34 (td)

Proszę o pomoc. Od kilku dni...dziwnie zaczyna zachowywać się ekonomizer? tzn. jak odpalę auto to ekonomizer pracuje jak "tępak"...stanie na 10 - 15 L i stoi? jak ruszę...skoczy na 20...puszczę nogę z gazu ..i nie wraca .. dodam gazu to po chwili zareaguje i ruszy się nie na maxa! jak powinien..lecz przesunie się..do 25L. Podczas jazdy jak puszcze gaz..to wróci..lecz nie na 2-4L lecz 10-20L.

..Obserwując zauważyłem, że to pojawia się jak auto stoi kilka godz. na dworzu..mróz..dużo wilgoci?...a jak pojeżdżę po mieście..zrobi się cieplutko w autku..to ekonomizer zaczyna działać..normalnie? Co jest powodem? czy wilgoć?zimno?..auto wstawiam na noc do garażu.

Proszę o podpowiedź.

pozdr.

Marek

Edytowane przez Marek_R
Opublikowano

:modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

czy nikt na foru, nic nie podpowie?

... wiem, że posiadacie wiedzę na ten temat... :modlitwa:

Opublikowano
Z tego, co piszesz, wydawałoby się, że to raczej jakaś mechaniczna usterka samego wskaźnika na desce rozdzielczej (może wystarczy jakoś naoliwić czy coś...?).
Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
Z tego, co piszesz, wydawałoby się, że to raczej jakaś mechaniczna usterka samego wskaźnika na desce rozdzielczej (może wystarczy jakoś naoliwić czy coś...?).

...naoliwić?..tam jest zabudowana elektronika... troszkę dziwne?

ale jak to rozebrać?...wyjąć zegary i odkręcić ekonomizer?..jak??

może podpowiedź?

Opublikowano

Niestety nigdy nie rozbierałem deski w BMW (no, może kiedyś w E36).

To była tylo sugestia. Objawy, moim zdaniem, bardziej wskazują na uszkodzenie (lub jakieś zużycie) mechaniczne samego wskaźnika niż jakieś elektryczne.

Taki elektromagnetyczny wskaźnik jest oczywiście precyzyjnym i delikatnym elementem, co w połączneniu z elektroniką samej deski rozdzielczej, nie stwarza warunków do bezmyślnego grzebania z lutownicą transformatorową i oliwiarką wewnątrz...

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano

nie..nie mam takiego zamiaru.

Należy "wyważyć" co można samemu zrobić a co nie należy.

Moim zdaniem problem leży w temperaturze..tzn. układy elektroniczne tracą swoje właściwości...z wymienionego powodu a czynnikiem tego będzie "starość"...czas również wpływa negatywnie na zużycie materiału...? takie jest moje zdanie.

Gdyby dodatkowo nie działały zegary..inspekcja..itd. .. tak mi się wydaje, to znaczyłoby ..., że uszkodzone są kondensatory....lub płyta.

może ktoś ma inne zdanie?