Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Mam pytanie: około 14 lutego wyjeżdżam z żoną na litwę do wilna. Czy jakoś specjalnie muszę przygotować swoją betkę? może znacie jakieś tanie i dobre kwatery prywatne. jesli tak to proszę o namiary. aha jeszcze jedno czy na litwie są jakieś inee przepisy ruchu drogowego? czego się obawiać? i na co trzeba uważać?

Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

Opublikowano

Przede wszystkim będzie dla ciebie szokiem kultura ich jazdy. Na

autostradzie kowno-kłajpeda wyprzedzałem wszystkich bo jechałem aż 140.

Ja zostałem wyprzedzony przez 4 (słownie cztery) auta. Uważaj, bo bmw

obok pasków i audi jest tam bardzo popularnym modelem, więc lubi znikać.

Policja ma zakaz czajenia się po krzakach, więc będą tylko w miejscach

dobrze widocznych. Na początku będziesz miał lekką paranoję, bo

tam ludzie się raczej nie wyprzedzają a wolą zdjąć nogę z gazu. Więc

pamiętaj że auto jadące za tobą to nie tajniaki tylko zwykły samochód.

Aha, jeśli na drodze jest remont trzymaj się ograniczeń i nie podjeżdżaj

do ciężarówy przed tobą - ichnie drogi mają dużo więcej kamieni, a podczas

remontu zwykle są tylko kamienie, które wylatując spod kół ciężarówki mogą

zrobić niezłe kuku w przednią szybę tudzież w lakier.

No i szerokiej drogi, kwatere znajdziesz bez problemu... nie daj sie

oskubać bo dla polaków taryfa x3 wszędzie jest...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Borsuk- jesteś pewien co do tego przepisu o nieczajeniu się w krzakach? Kiedy go wprowadzili? Pytam po kilka lat temu moja matka nadziała się na radar, wyskoczyli z krzaków na polu, auto stało po drugiej stronie drogi, ładnych kilkanaście metrów od niej.

Co do samych kontroli, to uzywają również pistoletów radarowych z celownikiem laserowym więc potrafią "wyciągnąć" auto z lewego pasa jadące szybciej niż reszta. Litwini w zasadzie mrugają jeśli stoi policja. Może zaskoczyć małe natężenie ruchu w weekend. I jest prawdą że jeżdżą w zasadzie zgodnie z przepisami, choć można trafić na bogatszych właścicieli, którzy mogą być wykorzystani podczas podróży jako przysłowiowy zając ;)

Radiowozy są w kolorze białym, z szarym paskiem (jeśli dobrze pamiętam), trafiałem też na policję bez kogutów (więc uważaj na auta białe jadące z przeciwka- to mogą być ONI :8) )

pozdrawiam

Paweł